Skip to main content

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ εν' όψει του συνεδρίου της ΔΗΣΥ

Η εσωτερική αντιπολίτευση εκτοξεύει βέλη κατά Γεννηματά για την επιλογή των μελών της Γραμματείας για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Φώφη Γεννηματά επιταχύνει, αλλά η ανακοίνωση των ονομάτων της γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι συνεδριάζει για πρώτη φορά, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και σε συνιστώσες της ΔΗΣΥ. 

Σύμφωνα με Τα Νέα η λίστα κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει ονόματα από τα βασικά ηγετικά επιτελεία των σχημάτων που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ: από το ΠΑΣΟΚ, που ως μεγαλύτερη συνιστώσα έχει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων από τους υπολοίπους, διακρίνονται ονόματα όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο βουλευτής και πρόσφατα διορισμένος γραμματέας της ΚΟΕΣ για το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου - όλοι τους αποτελούν τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος. 

Από τη ΔΗΜΑΡ ξεχωρίζουν τα ιστορικά στελέχη του χώρου, Θεόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Από το ΚΙΔΗΣΟ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Μιχάλης Καρχιμάκης, οι οποίοι ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο δικό του κόμμα το 2015, βρίσκονται επίσης ανάμεσα σ' αυτούς που θα καθορίσουν την πορεία προς το πολιτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ. 

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του Νίκου Μπίστη, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμμετέχει στο σχήμα ως «στέλεχος της Κεντροαριστεράς». 

Η καταγεγραμμένη ως εσωτερική αντιπολίτευση στη Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε με δηκτικά σχόλια τη σύνθεση της γραμματείας, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην γραμματέα, Στέφανο Ξεκαλάκη, αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής αποτελεί «παρωδία», καθώς σημειώνουν πως το «μισό ΠΑΣΟΚ» - με σαφή αναφορά στην πτέρυγα του κόμματος που εκείνος και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπούν - απουσιάζει εντελώς από τη λίστα των ονομάτων. 

Πηγές που συνδέονται με την κομματική ηγεσία σχολιάζουν, πάντως, ότι με αυτήν την ανακοίνωση δικαιολογείται η «υπερβολική αντίδραση» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου. 

Σε γραμμή σύγκρουσης παραμένει, εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιστρέφει τις κατηγορίες περί υπονόμευσης και αναφέρει («Το Βήμα της Κυριακής») ότι αυτές επικροτούνται «από ανθρώπους που το 2015 ήταν υποψήφιοι με άλλα κόμματα».

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν χθες και από τις Κινήσεις Πολιτών, που προτείνουν αναβολή της σημερινής συνεδρίασης, προκειμένου να δοθεί χρόνος και οι συνιστώσες να επικυρώσουν σε εσωτερικές διαδικασίες τις αποφάσεις για τη ΔΗΣΥ. 

Επειτα από πρόσκαιρη αναστάτωση, από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα κανονικά και πως οι Κινήσεις Πολιτών έχουν στείλει τα ονόματα των συμμετεχόντων από τις 7 Απριλίου. 

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούνται με διακριτικότητα. Πρόκειται για στάση που επιτρέπει να ερμηνευθεί και ως διακριτική στήριξη της Γεννηματά. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μάλιστα, κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης της ΔΗΣΥ, τοποθετώντας το ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ πριν από το τέλος του 2017, με εκλογή επικεφαλής από τη βάση. 

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω των αναταράξεων που συνεχίζονται, έχει αρχίσει να διακινείται και το σενάριο του «εσωκομματικού δημοψηφίσματος», το οποίο - μαζί με την απόφαση του εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος - θα επικυρώσει την απόφαση για την ίδρυση του νέου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κίνηση αυτή θεωρείται απάντηση στις εσωκομματικές κατηγορίες για «κλειστές διαδικασίες» και, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, θα δώσει τη δυνατότητα στη βάση να εκφραστεί και να επικυρώσει την απόφαση για πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου. 

Τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, θεωρείται όμως βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση στην οποία βαδίζει το ΠΑΣΟΚ. 

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από την ηγεσία υπογραμμίζουν πως οι πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά για ενοποίηση του χώρου είναι «επαναλαμβανόμενες και διαρκείς».