Skip to main content

Αναστροφή του κλίματος το 2011 ζητεί ο Μπακατσέλος

Την ανάγκη η νέα χρονιά να αποτελέσει την αφετηρία για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Επιμ
Την ανάγκη η νέα χρονιά να αποτελέσει την αφετηρία για την επιστροφή της οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, κατά την ομιλία του στη χθεσινοβραδινή καθιερωμένη εκδήλωση για την έλευση του νέου έτους.

«Δυστυχώς το 2011 δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή αυτή και κατά το προσεχές διάστημα να διατηρηθεί στο «επιχειρείν» και στην αγορά γενικότερα ένα κλίμα εμπιστοσύνης και όχι απαισιοδοξίας», υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος.

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, ευχήθηκε το τρέχον έτος η νέα δημοτική αρχή να επιλύσει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και να επιτύχει την πάταξη του παρεμπορίου, το οποίο έχει λάβει - όπως υπογράμμισε - πρωτοφανείς διαστάσεις.

Ανέφερε ωστόσο ότι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν αφορούν μόνο στο δήμο. «Πρέπει να βρεθεί λύση στη Ζώνη Καινοτομίας που ψυχορραγεί, στην επέκταση του αεροδρομίου που έχει κολλήσει, στο μετρό που αναμένεται να τελειώσει μόλις το 2017, παρατείνοντας τα προβλήματα στην αγορά του κέντρου», επεσήμανε.

Παράλληλα τόνισε πως το Επιμελητήριο επιθυμεί και ήδη έχει βάλει τις  βάσεις για μια στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, «προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε σύντομα την πόλη μας να γίνεται πιο φιλική προς τον κάτοικο, τον επιχειρηματία και τον επισκέπτη».

Κάνοντας μια αναδρομή στη χρονιά που πέρασε, ανέφερε ότι «είδαμε τη χώρα μας να φθάνει στα όρια της χρεοκοπίας, γεγονός που μας ανάγκασε να συνειδητοποιήσουμε κάποιες αλήθειες και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε».

«Το σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέχρι στιγμής όμως το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής σήκωσαν και σηκώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι συνεπείς επιχειρηματίες. Όπως ήταν φυσικό αυτά τα μέτρα μείωσαν την κατανάλωση και προκάλεσαν ύφεση, αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις είτε να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, είτε να κλείσουν, με προφανείς συνέπειες στην ανεργία», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει άμεσα το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε τη χώρα στην ύφεση. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να θέσει η κυβέρνηση ως πρώτη προτεραιότητά της την ανάπτυξη και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει η χώρα μας φιλικότερη προς το «επιχειρείν» τόσο με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης όσο και την άρση των αντικινήτρων που μπλοκάρουν επί δεκαετίες την προσέλκυση επενδύσεων», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μέτρων, καθώς «όσο καθυστερούμε πλήττονται επιχειρήσεις και κάθε απώλεια θέσεων εργασίας δύσκολα αναπληρώνεται».

Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα των μέτρων, ωστόσο επισήμανε πως δεν θα αντέξει για πολύ, εάν δεν δει άμεσα αποτελέσματα και να πιάνουν τόπο οι θυσίες του. «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανάπτυξη. Με προσέλκυση νέων επενδύσεων, με αύξηση των εξαγωγών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με μέτρα που λύνουν ξεκάθαρα τα προβλήματα και κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη και όχι με ημίμετρα που διαιωνίζουν ή μεταθέτουν την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει τον κάθε Έλληνα. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα οργής και όχι αδικαιολόγητα, και όσο ο λαός δεν βλέπει αποτελέσματα, αυτή η οργή κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

«Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον ξεκινά η νέα χρονιά και βρίσκει τη χώρα μας να προσπαθεί  να επιβιώσει», ολοκλήρωσε την ομιλία του.