Skip to main content

Αναστασιάδης: Κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα» κ.α.

Τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των τριών χωρών εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε κοινές του δηλώσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή» και υπογράμμισε την σημαντική γεωπολιτική αξία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε βασικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών την προώθηση του αγωγού Eastmed, σημειώνοντας πως στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση να εργαστούμε από κοινού με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας το 2018».

Στη συνάντηση όπως είπε, συζητήθηκε και το άλλο σημαντικό έργο κοινής ωφέλειας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σημείωσε ακόμη ότι απόδειξη της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί η υπογραφή μνημονίων συναντίληψης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά και της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

«Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες»

Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, στη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακο και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς να εμπλακεί εκ νέου σε έναν διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επισημαίνοντας πάντως ότι προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι παραγωγικός η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους κ. Τσίπρα και Νετανιάχου για τις σταθερές θέσεις αρχής, που όπως είπε, επιδεικνύουν για την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.