Skip to main content

Αναστασιάδης: Δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι θα εμπλακεί σε νέο διάλογο μόνο αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων.

Αδύνατη χαρακτήρισε την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης επιρρόπτοντας ευθύνες στην Τουρκία για παραβίασή του διεθνούς δικαίου και δημιουργία εμποδίων στις θαλάσσιες έρευνες της χώρας που αφορούν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Δυστυχώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας όχι μόνο παρουσιάζονται απρόθυμοι αλλά και με πρόσθετες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και απαράδεκτες προτάξεις καθιστούν την επανέναρξη των συνομιλιών τουλάχιστον επί του παρόντος αδύνατη» σημείωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε πως αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και «οι απαράδεκτες προτάξεις και αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων», θα είναι έτοιμος να εμπλακεί σε νέο διάλογο.

Σημείωσε δε ότι η Κύπρος και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την έρευνα και εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή όπου έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο η κυβέρνησή έχει ετοιμάσει νομοθεσία που θα περιλαμβάνει την δημιουργία ειδικού ταμείου υδρογονανθράκων. Σε προηγούμενες διαβουλεύσεις, όπως είπε, οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είχαν συμφωνήσει σε μελλοντική κατανομή των εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική ENI και η γαλλική Total ανακοίνωσαν στις αρχές Φεβρουαρίου κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κύπρου που γεωλογικά προσομοιάζουν στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr σε θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου.