Skip to main content

Ανασκευάζει ο Κατρούγκαλος για τουρκικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

Οι βουλευτές της ΝΔ δείχνουν επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτική, λέει ο βουλευτής.

Για κριτική σε «ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις και για ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει –μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξης μου», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Επίκαιρη ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Τουρκία, κατέθεσε την Τρίτη ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης.

Στην επίκαιρη ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας - Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κατρούγκαλος, με χθεσινές [Δευτέρα] δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα».

«Με την πρωτοφανή αυτή δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι», κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό ο κ. Σταμάτης και υπογράμμισε ότι ο κ. Κατρούγκαλος «παρεμβαίνει -ως μη ώφειλε- υπέρ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών-μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους του τουρκικού Τύπου».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Όχι, δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος επισήμανε ότι «τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά πιστεύω, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους».

«Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής» σημείωσε ο κ. Καμμένος.