Skip to main content

Ανασχηματισμός προ των πυλών - Ποια ονόματα ακούγονται

Έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση. Οι θέσεις που πρέπει να αναπληρωθούν είναι αυτές της Ρ. Αντωνοπούλου, του Δ. Παπαδημητρίου και του Κ. Ζουράρι

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς έχουν δρομολογηθεί οι κινήσεις για κυβερνητικό ανασχηματισμό, που μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, κατέστη αναγκαστικός. 

Οι θέσεις που πρέπει να αναπληρωθούν είναι αυτές της Ράνιας Αντωνοπούλου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπουργού Οικονομίας και του Κώστα Ζουράρι, υφυπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού που επικαλείται η Καθημερινή, κ. Παπαδημητρίου είναι ένα από τα κομβικά πρόσωπα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο. Ετσι, το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τις διαδικασίες που ήδη τρέχουν και να διατηρεί καλή σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Φαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκος διατηρούν προβάδισμα ως πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Παπαδημητρίου, ενώ εδώ και καιρό στο προσκήνιο βρίσκεται και το όνομα του κ. Ν. Παππά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές, αλλά μάλλον σε διορθωτικές κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά και να διορθωθούν ορισμένες δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί.

Η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα θεωρείται ότι θα προχωρήσει, εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα ο υπουργός. Η αναβάθμιση του υφυπουργού Γ. Μπαλάφα είναι μια πιθανή λύση για την κάλυψη του κενού, ενώ έχει ακουστεί και ο κ. Βίτσας. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, εγείρεται ερώτηση σχετικά με ποιος θα είναι το μάτι και το αυτί του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο. Στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι στις διορθωτικές κινήσεις που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να προχωρήσει είναι και η αντικατάσταση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, για την οποία υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής θεωρείτο ως πιθανός προς αντικατάσταση, ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, μια τέτοια κίνηση τώρα πιθανόν να εκληφθεί ως παραδοχή εμπλοκής, κάτι που δεν επιθυμούν στην κυβέρνηση.