Skip to main content

Ανάσα πήραν οι 3.000 «λαϊκατζήδες» της Θεσσαλονίκης

Παράταση αδειών με τροπολογία έως τις 30 Ιουνίου. Προσπάθεια ένταξης στη ρύθμιση 100 δόσεων για να εξασφαλίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα



Ανάσα πήραν οι περίπου 3.000 πωλητές, παραγωγοί, έμποροι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις 90 λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης, μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία παίρνουν παράταση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητές τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Οι άδειες των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών δεν είχαν ανανεωθεί, καθώς απαιτείτο η κατάθεση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, την οποία αδυνατούσαν οι περισσότεροι να εξασφαλίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδίωξή τους είναι να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη τους, όμως μέχρι να γίνει αυτό οι άδειές τους ήταν στον… αέρα.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, που γνώριζε το πρόβλημα από την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είχε δεσμευτεί να περάσει την τροπολογία, ώστε να δοθεί η παράταση – ανάσα για τους επαγγελματίες.

Αυτό έγινε χτες, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα και μετά την καταληκτική ημερομηνία να δοθεί με υπουργική απόφαση νέα τετράμηνη παράταση.

Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια, καθώς οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης και της υποκατανάλωσης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα με πολύ έντονο τρόπο. Άλλωστε, τα προϊόντα τους απευθύνονται στα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά, των οποίων το πορτοφόλι έχει… στραγγίσει.

«Από το μαύρο πήγαμε στο γκρι», σχολίασε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχουν «κατάλοιπα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να διορθωθούν για να λειτουργήσουν σωστά οι λαϊκές αγορές και δίνουν αγώνα προκειμένου να το πετύχουν με τη νέα κυβέρνηση. Γι’ αυτό έχουν καταρτίσει λίστα με διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ρυθμίζει τα θέματα των λαϊκών αγορών.