Skip to main content

Ανάσα για τον Δήμο: Έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα

Στις 18 Ιουλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε την ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ ένα μήνα πριν είχε ανοίξει ο δρόμος και έλαβε και τη φορολογική.

Ανάσα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, έχει πλέον στη διάθεσή του ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, την περασμένη εβδομάδα στις 18 Ιουλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε την ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ ένα μήνα πριν είχε ανοίξει ο δρόμος και έλαβε και τη φορολογική.

Παράλληλα, πριν από 15 περίπου μέρες προχώρησε και η άρση των διασφαλίσεων από την Δ΄ ΔΟΥ για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου στην Εθνική Τράπεζα και στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Τώρα έχουμε στα χέρια μας και τις δύο ενημερότητες και αυτό έχει πολλά οφέλη για τον δήμο. Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ από την υπόθεση της υπεξαίρεσης όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελίδου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης όσο και η αντιδήμαρχος Οικονομικών πραγματοποιούσαν μπαράζ επαφών με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα εν λόγω ζητήματα.

Η κ. Αγγελίδου, σε παρέμβασή της στο δημοτικό συμβούλιο, απαρίθμησε τα οφέλη που έχει ο δήμος από την απόκτηση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με την ίδια, με την ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση των τεσσάρων δανείων, τα οποία είναι με υψηλό επιτόκιο. «Για τα δάνεια ύψους 12 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2026 και τα άλλα 2 εκατ. ευρώ που θα λήξουν το 2030, θα γίνει αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια και με εξοικονόμηση πόρων για να διατεθούν στην αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Με την απόκτηση της φορολογικής ενημερότητας, αποδεσμεύονται τα χρήματα, τα οποία ήταν δεσμευμένα, στην Εθνική Τράπεζα (ύψους 2 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, πλέον, δεν θα παρακρατεί το Παρακαταθηκών και Δανείων το 50% τόσο από κρατικούς πόρους όσο και από άλλα έσοδα που είχε, λόγω των δεσμεύσεων σε βάρος του δήμου που υπήρχαν. Πλέον θα μπορέσει ο δήμος να λάβει και τα χρήματα (1 εκατ. ευρώ) από το μετρό Θεσσαλονίκης.

Για την απόκτηση της ασφαλιστικής ενημερότητας ο δήμος προχώρησε σε ρύθμιση και αποπληρωμή των 4,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός δήμος εμφανιζόταν να οφείλει εκατ. ευρώ στην εφορία, αν και έχει ξεχρεώσει όσα του έχουν καταλογιστεί από την υπόθεση της υπεξαίρεσης.