Skip to main content

Ανάσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Δόθηκε λύση για τη νέα «μαύρη τρύπα»

Ποια λύση δόθηκε για τη νεα μαύρη τρύπα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης από την υπεξαίρεση, μετά τις επαφές του Γιάννη Μπουτάρη στην Αθήνα

Ανάσα παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης από την κυβέρνηση σχετικά με τη νέα «μαύρη τρύπα», ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, στα δημοτικά ταμεία, από την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος έλαβε τη δέσμευση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί. Πρόκειται για την υπόθεση με τις εισφορές υπαλλήλων οι οποίες παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 1999-2008 - περίπου 6,9 εκατ. ευρώ αφορούν την κύρια οφειλή και άλλα 9,6 εκατ. ευρώ για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλα συμφωνήθηκε να δοθούν 5 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους για την κύρια οφειλή (6,9 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 1,9 εκατ. ευρώ της κύριας οφειλής θα μπουν στη ρύθμιση του νόμου και θα ξοφληθούν σε 12 δόσεις με προσαύξηση μόνο 10%, ενώ το ποσό προστίμων και προσαυξήσεων αναμένεται να διαγραφεί. Για τη διευθέτηση της υπόθεσης αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, που προέβλεπε διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να βρεθεί τρόπος και να μη ληφθούν μέτρα διασφάλισης του δημοσίου σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Χθες, το πόρισμα με τη λυπητερή ύψους 16,5 εκατ. ευρώ βεβαιώθηκε στον δήμο από την οικονομική επιθεωρήτρια και σήμερα το ποσό βεβαιώθηκε και στην αρμόδια ΔΟΥ. Τις επόμενες ημερες η αρμόδια αντιδήμαρχος θα έχει επαφές με την εφορία προκειμένου να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του δήμου. Η κ. Ρανέλα εμφανίζεται αισιόδοξη για τη λύση της υπόθεσης, ωστόσο, εκφράζει φόβους να μην εμφανιστεί νέα... λυπητερή. «Σκοπός είναι να τελειώνουμε οριστικά και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με τη φορολογική ενημερότητα» τόνισε.