Skip to main content

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες σε Πιερία – Καβάλα, έπεται Θεσσαλονίκη

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με γοργούς ρυθμούς αναρτά τους νέους δασικούς χάρτες. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για Θεσσαλονίκη.

του Αλέξη Ανδρεάδη

Αναρτώνται ο ένας μετά τον άλλο οι δασικοί χάρτες στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για την Πιερία και την Καβάλα, ενώ όπως ανακοίνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, οι δασικοί χάρτες της Θεσσαλονίκης θα αναρτηθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι δασικοί χάρτες, παρότι έχει γίνει μεγάλος ντόρος σχετικά με επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ειδικά στον αγροτικό τομέα, άρχισαν να αναρτώνται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι και η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δίνει πάντως τη δυνατότητα των ενστάσεων, ώστε να μην υπάρξουν εκτεταμένα προβλήματα.

Σήμερα, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέσω των δασικών υπηρεσιών της, αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στην Πιερία και σε όλους τους προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ των δήμων Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου – Ολύμπου. Εξαιρούνται οι δασικοί χάρτες Κατερίνης, Μακρύγιαλου, Μεθώνης και Νέας Αγαθούπολης.

Επίσης, αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Καβάλας στους ΟΤΑ Ν. Ηρακλείτσας και Αγίου Ανδρέα και στους ΟΤΑ Ελευθερούπολης και Νέας Περάμου.

«Για την ενημέρωση των πολιτών στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν συγκροτηθεί γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης των αναρτήσεων στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας (κτήριο Ηπείρου 10, Κατερίνη) και στη Διεύθυνση Δασών Καβάλας (τέρμα Αργυροκάστρου, Καβάλα). Επίσης, οι δασικοί χάρτες είναι και διαδικτυακά προσβάσιμοι από τους πολίτες, στις ιστοσελίδες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (www.damt.gov.gr) και ΕΚΧΑ (www.ktimatologio.gr). Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών αρχίζει μετά την πάροδο 15 ημερών από την ανάρτησή τους, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2017, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού η ημερομηνία λήξης είναι η 20η Απριλίου 2017», όπως ανακοίνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως οι όποιες αντιρρήσεις τους επί των χαρτών που αναρτήθηκαν γίνονται μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας.

Οι δασικοί χάρτες της Θεσσαλονίκης, όπως και των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Πέλλας, Ροδόπης, Δράμας, Χαλκιδικής και Ξάνθης προγραμματίζεται να αναρτηθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε η διαδικασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πηγαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σχετική ενημέρωση αναμένεται να δίνεται εγκαίρως και σε εβδομαδιαία βάση από τον φορέα.

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών και το θέμα θεωρείται «καυτό», καθώς θίγονται πολλές εκτάσεις, που σήμερα θεωρούνται καλλιεργήσιμη γη και στους χάρτες εμφανίζονται ή αναμένεται να εμφανιστούν ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Γεγονός που θα σημάνει σημαντικές απώλειες ιδιοκτησιών αγροτών ή και καλλιεργήσιμης γης, η οποία στο εξής θα έχει χαρακτήρα δάσους και δασικής έκτασης και δε θα μπορεί να καλλιεργηθεί. Επίσης, έχει ανακύψει και θέμα με τις ιδιοκτησίες (είτε καλλιεργήσιμης γης, είτε ιδιωτικών δασών), αφού είναι δεδομένο ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα βρεθούν σε οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τα προβλεπόμενα τιμήματα για οριστική εξαγορά.

Το θέμα απασχόλησε και το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του 2017, με πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου Χαλκιδικής της συμπολίτευσης, Δημήτρη Τζηρίτη.

Εκεί μάλιστα αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο τους δασικούς χάρτες και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία και δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Σημείο – κλειδί είναι ότι οι νέοι δασικοί χάρτες έχουν καταρτιστεί με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, οι οποίες έδειχναν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας ως δασοκαλυμμένο, επειδή έμεινε για χρόνια ακαλλιέργητο, λόγω πολέμου. Έτσι, η δασοκάλυψη της χώρας εμφανίζεται να αφορά στο 65% των εκτάσεων της χώρας, ενώ πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν τη δασοκάλυψη σε μόλις 25%. «Αν ισχύσει η αεροφωτογραφία τότε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης θα σταματήσει να καλλιεργείται με ολέθρια αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Τζηρίτης, σημειώνοντας ότι κινδυνεύει με αφανισμό και κατάρρευση ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

Αυτό είναι σε γνώση της Πολιτείας, γι' αυτό και με διάφορους νόμους που ψήφισε προέβλεψε τη δυνατότητα καλλιέργειας εκτάσεων έναντι ενός τιμήματος. Τίμημα, που αποδείχτηκε πολύ υψηλό για τους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις διαδικασίες που προβλέφθηκαν. Αναλόγως δεν υπήρξε ανταπόκριση και ιδιοκτητών εκτάσεων δασικών ή δασών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν το προβλεπόμενο τίμημα για να είναι νόμιμοι κάτοχοι των εκτάσεων και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους (ιδιωτικά δάση).

Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Στέλιος Βαλιάνος, προέβλεψε ότι «στον Πολύγυρο θα ξανανοίξουν θέματα 3.000 ενστάσεων, για θέματα που τυπικά είχαν λυθεί με το Κτηματολόγιο, τώρα με τους δασικούς χάρτες. Το Δημόσιο όσες εκτάσεις χαρακτηριστούν δασικές τις θεωρεί κατά τεκμήριο δικές του. Ζητούμε απλοποίηση της διαδικασίας σε σχέση με την εξαγορά, όμως το κύριο πρόβλημα είναι το τίμημα. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καταβολή συμβολικού τιμήματος, ειδικά στους αγρότες».

Μάλιστα, η απόφαση για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη, παρότι αναγνωρίστηκε τόσο η αναγκαιότητα της κατάρτισης δασικών χαρτών, όσο και της αντιμετώπισης μιας σειράς ζητημάτων χρήσεων γης, καταπατήσεων, οικοπεδοποιήσεων δασών, .κληροτεμαχίων, δασωμένων αγρών, εκχερσώσεων, αλλοιώσεων του χαρακτήρα εκτάσεων κτλ.