Skip to main content

Ανάρπαστοι οι αποκωδικοποιητές ψηφιακής τηλεόρασης

Ανάρπαστες έγιναν οι συσκευές λήψης ψηφιακού σήματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν στα καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, ώστε να προμηθευτούν τους αποκωδικοποιητές και να γευτούν τα πλεο
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Ανάρπαστες έγιναν οι συσκευές λήψης ψηφιακού σήματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν στα καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, ώστε να προμηθευτούν τους αποκωδικοποιητές και να γευτούν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης. Όπως αναφέρουν στη Voria.gr άνθρωποι της αγοράς, τα ράφια των καταστημάτων τους άδειασαν στην κυριολεξία, καθώς ακόμη και οι Θεσσαλονικείς που δεν χρειάζονται άμεσα συσκευές λήψης ψηφιακού σήματος άρχισαν να αγοράζουν αποκωδικοποιητές και τηλεοράσεις με δέκτη MPEG4 ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα.

«Από τις αρχές του Δεκεμβρίου άρχισε να υπάρχει ζήτηση σε αποκωδικοποιητές και τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας. Η «έκρηξη» όμως έγινε τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου που πουλήθηκε πάνω από 50% των αποκωδικοποιητών, γιατί ο κόσμος ήθελε να δει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης», αναφέρει ο διευθυντής marketing της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Expert», Γιάννης Κοκαλιάρης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Media Markt Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζιώγα, οι καταναλωτές προτίμησαν την αγορά μιας συσκευής αποκωδικοποιητή παρά την αγορά μιας νέας τηλεόρασης κυρίως για οικονομικούς λόγους. Σημειώνεται ότι η λήψη του ψηφιακού σήματος μπορεί να γίνει με την απλή εγκατάσταση ενός αποκωδικοποιητή στην ήδη υπάρχουσα τηλεόραση ή την αγορά μιας τηλεόρασης «νέας τεχνολογίας» που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4.

«Περισσότερη ζήτηση υπήρξε για τις συσκευές των αποκωδικοποιητών οι οποίοι ξεκινούν από τα 49 ευρώ και φτάνουν τα 99 ευρώ. Βέβαια, πουλήθηκαν και αρκετές τηλεοράσεις από τις οποίες το 80% ήταν τηλεοράσεις με ενσωματωμένο MPEG4, αφού ο κόσμος έχει ενημερωθεί πλέον για την ψηφιακή τηλεόραση και θέλει να δει τη διαφορά ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή τηλεόραση», σημειώνει ο κ. Ζιώγας.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Ζιώγας, οι καταναλωτές προτίμησαν αποκωδικοποιητές οι οποίοι τους παρέχουν επιλογές όπως η εγγραφή κάποιου προγράμματος, η δυνατότητα προβολής πληροφοριών της εκάστοτε τηλεοπτικής εκπομπής κ. ά. και οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 69-79 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καταστήματος της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Σαραφίδης» στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιώργο Τσαμπαζή, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να περιμένουν πριν προβούν σε κάποια αγορά, κυρίως γιατί έκαναν έρευνα ή γιατί είχαν επιφυλάξεις σχετικά με το ψηφιακό σήμα. Έτσι ακόμη και σήμερα η ζήτηση των δεκτών ψηφιακού σήματος είναι ικανοποιητική, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν ήδη προμηθευτεί τις συγκεκριμένες συσκευές.

«Σήμερα η κίνηση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι περισσότεροι έχουν προμηθευτεί αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών αγοράζει μέχρι σήμερα συσκευές», υπογραμμίζει ο κ. Τσαμπαζής.

Η τιμή ενός δέκτη ψηφιακού σήματος ξεκινάει από τα 49 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 99 ευρώ, ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος και τις δυνατότητες που προσφέρει. Αντίστοιχα, η τιμή μιας τηλεόρασης που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG4 ξεκινάει από 250 ευρώ και πάνω.