Skip to main content

Αναπτυξιακό «εργαλείο» θέλει να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο ΣΒΒΕ

Στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα, ο ιδιωτικός τομέας -και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας- χρειάζεται δημιουργικές προτάσεις και διεξόδους.

Με τη διοργάνωση της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στο Hyatt, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εργαλείο για τη μελέτη των αναπτυξιακών ζητημάτων του βορειοελλαδικού τόξου. Τη διασύνδεσή τους με τον προς Βορράν ζωτικό χώρο -Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη- και τη διαμόρφωση ρεαλιστικών προτάσεων, που θα συμβάλλουν στην προώθηση των επενδύσεων, των πωλήσεων και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία είναι απολύτως θεμιτή, καθώς στις δύσκολες εποχές που περνάει η Ελλάδα, με την ύφεση να τείνει να λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας –και ιδιαίτερα της Β. Ελλάδος- χρειάζεται δημιουργικές προτάσεις και διεξόδους.

Το έργο της διοίκησης του ΣΒΒΕ σε αυτή την προσπάθεια είναι δύσκολο εξαιτίας της συγκυρίας. Σε αντίθεση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο ίδιος Σύνδεσμος είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση των βαλκανικών forum σε περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης και ακόμη μεγαλύτερων προσδοκιών, τώρα οι δυσκολίες των επιχειρήσεων φτάνουν στον πυρήνα της λειτουργίας τους. Αφορούν την καθημερινότητά τους. Η έλλειψη ρευστότητας, η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς, τα capital controls και το γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας που υπάρχει, συνιστούν για πολλές επιχειρήσεις αξεπέραστα εμπόδια στο δρόμο για την επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξη στη συνέχεια. Επομένως κάνουν δύσκολη τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον. Ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις πολυτέλεια, καθώς το αίσθημα αβεβαιότητας συντηρητικοποιεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Με αυτά τα δεδομένα η 1η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση. Διότι όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν η ζωή προχωράει. Το ίδιο και η οικονομία. Με βάση το πρόγραμμα της Συνόδου οι διοργανωτές έχουν λάβει υπόψιν τους την πολυπλοκότητα της εποχής. Το γεγονός ότι στην ατζέντα τους περιλαμβάνεται μια βεντάλια θεμάτων, από τη γεωστρατηγική, τα χρηματοοικονομικά και τις νέες τεχνολογίες, μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις αποδεικνύει ότι πρόθεσή τους είναι να φωτίσουν το περιβάλλον από όσες περισσότερες γωνίες μπορούν. Ότι λαμβάνουν υπόψιν τους το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παίζει, πλέον, μόνη της, αλλά και ότι η διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης εξαρτάται από τη διαμόρφωση καλού κλίματος στην ευρύτερη περιοχή. Κοινή βάση όλων των συζητήσεων δείχνει να είναι το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο είτε έχουν κατοχυρώσει, είτε επιδιώκουν να κατακτήσουν οι χώρες της περιοχής. Ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα στην Κοινότητα και μέλος της Ευρωζώνης, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όπως κάθε εκδήλωση που επιδιώκει να μετεξελιχθεί σε θεσμό έτσι και η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Μια πρωτοβουλία που ξεκινάει όμως με ευνοϊκές προϋποθέσεις, όχι τόσο λόγω εποχής, αφού έχουμε ζήσει και καλύτερες ημέρες, αλλά λόγω της ευρύτητας πνεύματος και βλέμματος που δείχνει το πρόγραμμα του διημέρου.