Skip to main content

Ανάπτυξη της οικονομίας, με σοβιετικές μεθόδους, δεν γίνεται

Η εξαιρετικά προβληματική δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων που συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους.

Δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδοθεί σε σκοπιμότητα ή σε ανικανότητα, το γεγονός ότι από το 2010 μιλάμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης αναπτυξιακής πολιτικής, ως καταλυτικού εργαλείου για την έξοδο από την κρίση, αλλά για διάφορους λόγους οι κυβερνήσεις ανέμεναν την πτώση εξ ουρανού των επενδυτών.

Η ελπίδα ότι προϊόντος του χρόνου θα υποχρεωθούν οι ενσκύψαντες εθνοσωτήρες να ασχοληθούν με την λήψη μέτρων για προσέλκυση επενδυτών, έχει εκλείψει πλέον, επειδή τώρα δεν υπάρχει απλώς η έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά και η προσπάθεια μεταβολής του κράτους από δυτική δημοκρατία σε κρατικιστικό. Αυτό δεν το υποθέτουν απλώς οι επενδυτές, αλλά το πληροφορούνται από κυβερνητικά χείλη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Με τέτοια μυαλά, πάλι για Grexit θα συζητάμε». Στηρίζει την απαισιόδοξη, αλλά καθόλου εξωπραγματική, άποψή του, στο ότι με όποιον ξένο μιλά, ιδιαίτερα -και αυτό έχει τη σημασία του- με όσους γνωρίζουν τα παρασκήνια και το περιεχόμενο των συζητήσεων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται αντιληπτό από το πρώτο λεπτό, ότι η κατάσταση είναι καταθλιπτική.

Αποκαλύπτει, ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός κ.  Τσίπρας, μίλησε για την οικονομική κρίση, τόνισε ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου ήταν δύσκολες και επέμενε πως οι υπουργοί της κυβέρνησής του υλοποιούν όσα έχει συμφωνήσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο κ. Τσίπρας όμως, είπε και κάτι άλλο, που στους ξένους αποδεικνύει -όπως ισχυρίζονται- ότι και τώρα, στο παρά πέντε, η διάθεση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεν υπάρχει. «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ανωτέρω δήλωση του κ. Τσίπρα είναι εξαιρετικά προβληματική. Και αφορά την μη ειλικρινή στάση του ελληνικού πολιτικού κόσμου, όχι στα χρόνια του Μνημονίου, αλλά από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μιλούν μόνο με συνθήματα, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τον ψηφοφόρο-πελάτη και όχι την Ελλάδα. Μέλημά τους είναι μόνο το κομματικό ακροατήριο.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλεργία στην ιδιωτική επένδυση. Και παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια ότι αναζητά επενδυτές, οι πράξεις της δείχνουν το εντελώς αντίθετο, και αυτό οι ενδιαφερόμενοι το καταλαβαίνουν.

Εχθές, έγραψε η voria.gr, ότι παρά τις προσδοκίες, από την παρουσία εδώ του κ. Ολάντ, η ελληνική οικονομία δεν κέρδισε τίποτα το απτό. Ο επιχειρηματικός απολογισμός της εδώ παρουσίας ήταν φτωχός, όπως σας είχαμε ενημερώσει ήδη εγκαίρως και στην πραγματικότητα, δεν υπογράφτηκε καμία νέα συμφωνία. Και 50-70 επιχειρηματίες που θα συνόδευαν τον Γάλλο πρόεδρο, ήσαν πέντε!

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επιχειρώντας να περιορίσει τη ζημιά που έκαναν οι ιδεοληψίες της παράταξής του, αφού ο χαμένος χρόνος επιβάρυνε δραματικά τον λογαριασμό και τώρα ψάχνουν ισοδύναμα για να γλιτώσουν τις εξόφθαλμες αδικίες που επιφέρουν οι ενέργειες της «φιλολαϊκής» κυβέρνησης, πιστεύει ότι θα στηρίξει το ασφαλιστικό αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, όταν αυτές ήδη ανέρχονται στο 80% των καθαρών αποδοχών του εργαζόμενου (αν παίρνει 1.000 ευρώ, πληρώνει ο εργοδότης άλλα 800 και τώρα θέλουν να τα κάνουν 1.000);

Ποιος αφελής επιχειρηματίας θα προσλάβει σε τέτοιες συνθήκες και πόσοι δεν θα αντέξουν την επιπρόσθετη επιβάρυνση και θα απολύσουν;

Με αυτές τις αντιλήψεις, και με δεδομένη πλέον την αδυναμία των κυβερνητικών να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του έργου τους, αν παραμείνουν επί πολύ στην εξουσία, είναι βέβαιο ότι το όραμά τους για σοβιετικό κράτος θα εκπληρωθεί. Δεν θα έχουν άλλωστε οι ίδιοι πρόβλημα. Οι νομενκλατούρες ζούσαν πάντα πολυτελώς σε βάρος του λαού.

Ο Μακεδών