Skip to main content

Ανάπτυξη με (καθαρό) αέρα ονειρεύονται στο Μαξίμου

Στην κυβέρνηση οραματίζονται τη δημιουργία μιας «αναπτυξιακής» τράπεζας και για κάποιο λόγο αγνοούν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που είναι μπροστά τους.

Είναι ένα μεγάλο όνειρο της παρούσας κυβέρνησης: να φτιάξει μια «αναπτυξιακή» τράπεζα, μέσω της οποίας θα μοιράζει χρήμα, για να φέρει την ανάπτυξη όπως η ίδια – βάσει της ιδεολογίας της – πιστεύει ότι πρέπει να γίνει. Πριν από 20 – 25 χρόνια, μπορεί και να γίνονταν. Τώρα, αποκλείεται. Απλώς στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου και σε δύο – τρία ακόμα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας δεν νοούν να το καταλάβουν. Προσέξτε:

1. Η Ελλάδα είναι εδώ και επτά χρόνια μια πτωχευμένη χώρα. Ζει με δανεικά. Συνεπώς, δεν έχει ως κράτος, ως δημόσιο, λεφτά για να μοιράσει.

2. Οι τράπεζες της, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν κάτι, είναι δεμένες χειροπόδαρα, από δύο μεριές:

α) από το γεγονός ότι είναι κι αυτές πτωχευμένες και ζουν με τις ενέσεις των ξένων (SSM) και τα λεφτά των ανακεφαλαιοποιήσεων, που εξαφανίστηκαν.

β) από το γεγονός ότι ελέγχονται στο σύνολο τους από την ΕΚΤ και άλλους supervisors. Συνεπώς, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και το ...φεγγάρι.

3. Ακόμα και «οχήματα» που είναι εκτός στενού ελέγχου από την ΕΚΤ, όπως η Τράπεζα Αττικής, καλή ώρα, είναι σε τόσο άθλια οικονομική κατάσταση, που αρκούν τέσσερα – πέντε λάθη, για να πέσουν στα βράχια. Πόσω μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν δεκάδες, αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ίσως παραπάνω.

Κι επειδή άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να γίνει το... όραμα πράξη, ας καταλάβουν εκεί στην κυβέρνηση ότι η ανάπτυξη, μέσω αυτού του τρόπου, δεν πρόκειται να έρθει. Κι ας ψάξουν αλλού. Κι ας μην πειραματίζονται άσκοπα. Γιατί στη χειρότερη των περιπτώσεων  κάποιοι θα κινδυνεύσουν να καταλήξουν ακόμα και φυλακή (για την Τράπεζα Αττικής) και κάποιοι απλά θα χάσουν το χρόνο τους (για το Ταμείο Ανάπτυξης). Το πιο περίεργο απ’ όλα, βέβαια, είναι ότι οι «οραματιστές» δεν χάνουν το κουράγιο τους. Μαζεύονται, «συγχωνεύουν» το ΤΑΝΕΟ με το ΕΤΑΝΕ, βάζουν και λίγο από Ταμείο Παρακατθηκών και Δανείων, μοιράζουν και θέσεις και μετά το διαλύουν, για να ξεκουραστούν και ξαναμαζεύονται.

Ομως, όσα αρκτικόλεξα και αν συγχωνεύσεις, αν δεν έχεις τα λεφτά, τζάμπα κόπο κάνεις. Κάποια στιγμή, θα το καταλάβουν. Δεν μπορεί...