Skip to main content

Ανάπλαση του κέντρου της Καλαμαριάς

Στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, συνολικού προϋπολογισμού 4.429.008 ευρώ, θα προχωρήσει ο Δήμος Καλαμαριάς, μετά την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ.
Στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του θα προχωρήσει ο Δήμος Καλαμαριάς, μετά την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4.429.008 ευρώ, που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας αξιολόγησε θετικά και επέλεξε για χρηματοδότηση τη συγκεκριμένη πράξη.

Όπως τόνισε η κα. Λιονή, «στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στο δομημένο περιβάλλον των μεγάλων Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Δήμοι με τις προτάσεις τους έχουν εστιάσει στη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας, στον εξωραϊσμό και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κεντρικές περιοχές, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό δημοτών και αποτελούν κομβικά σημεία των πόλεων».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν μια σημαντική ευκαιρία μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα, να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, να γίνουν πιο ελκυστικά και φιλόξενα για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, να αποκτήσουν ζωή και εμπορικότητα.

«Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς με το συγκεκριμένο έργο αποκτά υπεραξία, καθώς δημιουργούνται νέες συνθήκες τόσο για τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές, όσο και για τον τοπικό Δήμο και τους συναλλασσόμενους με αυτόν πολίτες. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης ο δημόσιος χώρος θα αλλάξει όψη, όπως άλλωστε και οι κυκλοφοριακές συνθήκες, που πιστεύουμε πως θα βελτιωθούν. Μονοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι και σημαντικές υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ελκυστικό και εξυπηρετικό άξονα, όπου οι χρήσεις (διοίκηση, εμπόριο, αναψυχή) θα είναι πιο ελκυστικές για τους πολίτες» κατέληξε.

Η περιοχή παρέμβασης είναι το Διοικητικό και Εμπορικό Κέντρο του Δήμου Καλαμαριάς. Πρόκειται για δύο κύριους άξονες του κέντρου του Δήμου της οδού Μεταμορφώσεως και της οδού Κομνηνών, στους οποίους είναι συγκεντρωμένες οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου και ο μεγαλύτερος αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι χρήσεις που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή παρέμβασης είναι διοίκηση, εμπόριο, αναψυχή και ψυχαγωγία. Η ενταγμένη πλέον πράξη έχει ως στόχο την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της Καλαμαριάς, μέσω της ανάπλασης των δύο κεντρικότερων εμπορικών οδών του κέντρου (Κομνηνών και Μεταμορφώσεως).

Η οδός Κομνηνών είναι πεζόδρομος που συγκεντρώνει μεγάλη εμπορική κίνηση και είναι σε άμεση επαφή με την κεντρική πλατεία του Δήμου και με τον υπόγειο δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η οδός Μεταμορφώσεως είναι κεντρική οδός μεγάλου πλάτους, κάθετη της οδού Κομνηνών, με κεντρική φυτεμένη νησίδα πρασίνου, με δυο ρεύματα κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με κατά μήκος θέσεις στάθμευσης εκατέρωθεν της νησίδας και στη συνέχεια μεγάλου πλάτους πεζοδρόμια με εμπορικά καταστήματα. Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός, η αναδιοργάνωση και η ανακατασκευή όλου του δημόσιου ελεύθερου χώρου στις δυο οδούς.

Στην οδό Κομνηνών γίνεται οριοθέτηση του χώρου κίνησης των πεζών, του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και δημιουργούνται σε κομβικά σημεία κοινόχρηστοι χώροι στάσης ανάπαυσης. Προβλέπεται επίσης η βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, η βελτίωση των δικτύων αποχέτευσης και φωτισμού και η σύνδεση της οδού με τον υπόγειο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ και την ήδη πρόσφατα διαμορφωμένη πλατεία του Δημαρχείου.

Στην οδό Μεταμορφώσεως, που είναι ο εμπορικός δρόμος του κέντρου, με παράλληλη εξυπηρέτηση και πρόσβαση με αυτοκίνητο και δίκτυο αστικής συγκοινωνίας, γίνεται μονοδρόμηση του άξονα, με την κατάργηση του ενός ρεύματος κυκλοφορίας και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και κίνησης πεζών, κατάργηση των θέσεων στάθμευσης δεδομένης της δυνατότητας εξυπηρέτησης από τον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, διεύρυνση του κοινόχρηστου χώρου κίνησης πεζών και ανάπτυξης πρασίνου, με τη δημιουργία οργανωμένου χώρου αναψυχής και αστικού πρασίνου, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, και χώρων στάσης και ανάπαυσης, βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο.

«Στόχος της μελέτης είναι η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος με τη ρύθμιση (μείωση) της κίνησης και στάσης των αυτοκινήτων, με παράλληλη αύξηση του χώρου κίνησης των πεζών, την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στους κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, η μελέτη στοχεύει στην ενίσχυση των χώρων πρασίνου, την ενίσχυση της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας με την προσέλκυση νέων πληθυσμιακών ομάδων από κατοίκους άλλων περιοχών, την ενθάρρυνση χρησιμοποίησης ήπιων μέσων μεταφοράς με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και εν γένει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και χρηστών του κέντρου της Καλαμαριάς, με την τόνωση του ρόλου του τοπικού κέντρου ώστε να γίνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό των μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών κέντρων», αναφέρεται στη σχετική μελέτη.