Skip to main content

Εμπλοκή του υιού Ερντογάν στα εσωτερικά της Βουλγαρίας

Πώς αναμίχθηκε το όνομα του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, στη χρηματοδότηση με μεγάλα ποσά του φιλοτουρκικου κόμματος της Βουλγαρίας.

Στη διπλωματική και πολιτική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας αναμίχθηκε και το όνομα του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος -όπως αποκαλύφθηκε- χρηματοδοτεί με μεγάλα ποσά το φιλοτουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας.

Η αρχή για ξετύλιγμα του κουβαριού έγινε με αφορμή την ρωσοτουρκική διένεξη, όπου ο κεμαλιστής επίτιμος πρόεδρος του τουρκόφρονος κόμματος Αχμέτ Ντογάν συνοδοιπόρησε με την επίσημη ουδέτερη βουλγαρική πολιτική -στρεφόμενος και ελαφρώς υπέρ της Ρωσίας- και ήλθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του κόμματος Λουτφί Μεστάν, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, και ανεξαρτητοποίηση με τρεις άλλους βουλευτές δημιουργώντας νέο τουρκο-ισλαμιστικό κόμμα.

Αυτά τα επεισόδια έδωσαν την αφορμή σε Βουλγάρους βουλευτές να ζητήσουν την διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί η ανάμιξη της Τουρκίας (αλλά και Ρωσίας και Ελλάδας) στα πολιτικά πράγματα της Βουλγαρίας. Πρώτο αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η διαπίστωση της ανάμιξης Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε "persona non grata" και απελάθηκε από την Βουλγαρία. Η Τουρκία ανταπέδωσε και απέλασε την πρώτη γραμματέα του βουλγαρικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο απελαθείς Τούρκος, Ουγκούρ Εμίρογλου, κατηγορείται ότι αντί να ασχολείται με τις προξενικές εργασίες, ασχολούνταν με θρησκευτική δραστηριότητα και προπαγάνδα, που συνδέονται με το μουσουλμανικό θρήσκευμα στη Βουλγαρία - κάτι, το οποίο είναι απαράδεκτο για την θέση του. Μάλιστα δε, αποδείχθηκε, ότι πριν πάει στον Πύργο (Μπουργκάς) το 2015, ήταν μουφτής μουσουλμανικών κοινοτήτων σε σειρά πόλεων στην Τουρκία, καθώς και στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Οι Τούρκοι έστειλαν το "κατάλληλο" πρόσωπο, βαπτίζοντάς το διπλωμάτη.

«Ο Ουγκούρ Εμίρογλου είναι από τους πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δουλεύουν στην κατεύθυνση της θρησκευτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο βουλευτής Βαλέρι Συμεώνοφ, συμπρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου. Ενώ πρώην υπάλληλοι των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσαν στα ΜΜΕ, ότι η δραστηριότητα στην Βουλγαρία του Ουγκούρ Εμίρογλου αποσκοπούσε στο να «αναπτύξει το δίκτυο πρακτόρων για την επιβολή του νέο-οθωμανισμού στην Βουλγαρία». [Οι Τούρκοι πράκτορες στην Ελλάδα δρουν ελευθέρως, οπότε δεν κινδυνεύουν με απέλαση].

Εν συνεχεία, αποκαλύπτεται ο ρόλος του Μπιλάλ Ερντογάν, προεδρικού γιου, συμφώνως προς έρευνα της τουρκικής Τζουμχουριέτ, που μετέφερε το θρακιώτικο kostasxan σε δημοσίευμα του Γεωργίου Μιχαήλ. Η τουρκική εφημερίδα αντλεί πληροφορίες από τον βουλγαρικό Τύπο, ενώ στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει και σχετικό άρθρο.

Αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν έδωσε 20 εκατ. δολάρια στον Λουτφί Μεστάν για να ιδρύσει νέο κόμμα των τουρκοφρόνων μουσουλμάνων της Βουλγαρίας. Η βουλγαρική εφημερίδα Yukehg υποστηρίζει πως ο Μπιλάλ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Λ. Μεστάν και του έδωσε αρχικώς ένα εκατ. δολάρια. Το ποσό δόθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης της τουρκικής πλευράς για παροχή ενός εκατ. δολαρίων κάθε μήνα (!) και ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από τα μυστικά κονδύλια της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε, ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στο νέο «Κόμμα Φιλίας», το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί στις 27 Φεβρουαρίου, «50.000 ψήφους από την Τουρκία» και ότι για τη μεταφορά των χρημάτων, μεσολαβεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σόφια.

Ενδιαφέροντα είναι και τα επόμενα: «Η Άγκυρα δεν συμπαθούσε τον Ντογάν, καθώς αυτός δεν είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αντιθέτως ο Μεστάν ακολούθησε διαφορετική γραμμή και αγκάλιασε το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν», και μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία, επέκρινε τη Μόσχα και τάχθηκε υπέρ της Άγκυρας. Ενώ ο τουρκικός Τύπος κατηγορεί τον Α. Ντογάν ως «πράκτορα της KGB», και προ ημερών η Άγκυρα επέβαλε στον Α. Ντογάν και την ηγεσία του ΚΔΕ, απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία.

Επανέρχομαι στο θρακιώτικο kostasxan, όπου σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ των τουρκοφρόνων της Ελλάδας και του τουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιαίτερα καλών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας πλήθος από υποψίες για μελλοντική συνεργασία για "κάτι πολύ μεγαλύτερο", με τη σφραγίδα και την προστασία της Τουρκίας.

Κι ενώ οι Βουλγαρικές αρχές προλαβαίνουν ή τουλάχιστον προσπαθούν να προλάβουν "εκρηκτικές" εξελίξεις, από την δική μας πλευρά, στην Ελλάδα, υπάρχει κόμμα τουρκοφρόνων, για το οποίο κανείς έλεγχος δεν έχει γίνει ως προς την χρηματοδότησή του. Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι περισσότερο από προφανής: