Skip to main content

Ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Τσίπρα ζητεί ο Σκουρλέτης

Εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, «εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του "mail Χαρδούβελη". Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς "μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο". Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ΄ επιτάσεως. Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της».

Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ταυτοχρόνως βάζουν και θέματα ομαδικών απολύσεων, τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό, καθώς και για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών.

Και πρόσθεσε: «Αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ώρες -που τα είχαμε ακούσει και τις προηγούμενες εβδομάδες-, ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι εδώ που έχουμε φτάσει, ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις... Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός-, ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα... Στο μεν πολιτικό επίπεδο, δεν θέλει κανείς -προφανώς ούτε και η κ. Μέρκελ-, να αναλάβει το κόστος μίας ρήξης με την Ελλάδα. Από την άλλη, στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ, εμφανίζεται η πιο άτεγκτη λογική, εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη... Και οι δύο πλευρές υπάρχουν. Ασφαλώς υπάρχουν αντιθέσεις, διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις και στην πλευρά των δανειστών, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα».

«Νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να κάνουμε διαφορετικά... Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Και θεωρώ ότι δεν είναι -τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά-, κάποια δογματική προσέγγιση. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

«Όσο και αν θέλει κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σχετική αυτονόμηση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι λειτουργούν με μία δική τους πια λογική -το Γιούρογκρουπ αποτελεί την αποθέωση αυτής της λογικής-, νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει, επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης, εκτιμώντας ότι ίσως θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Δεν ξέρω αν πρέπει με τυμπανοκρουσίες να πούμε ότι διακόπτουμε, αλλά πρέπει να γίνει σίγουρα το δεύτερο. Να υπάρξει μία πολιτική πρωτοβουλία αυτού του μεγέθους... Ακόμη και να γινόταν αυτό τώρα, δεν θεωρώ ότι θα ξεμπερδεύαμε με τις λογικές τύπου Σόιμπλε. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πολιτικές συνιστούν τον μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης σήμερα. Και νομίζω ότι με μια τέτοια γλώσσα πια θα πρέπει να μιλήσουμε» διευκρίνισε.

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Πρώτα απ΄ όλα, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φόροι για κάποιες κατηγορίες ακινήτων. Όλα αυτά τα μέτρα, ποιο σχέδιο εξυπηρετούν, σε ποιο σχέδιο είναι ενταγμένα; Αν είναι να παίρνουμε μέτρα, για να υλοποιήσουμε το προηγούμενο μνημονιακό πρόγραμμα και σχέδιο, τότε είναι κάτι αδιέξοδο, χωρίς προοπτική. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι κάποιος κόσμος μπορεί να δεχθεί ότι είμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, μπορεί κι αυτός να δει τη δική του συμμετοχή, στην υλοποίηση ενός σχεδίου, όμως, που ανοίγει μία προοπτική για τη χώρα και που θα έχει και το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας» σημείωσε ο υπουργός.