Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο συμβολαιογράφου

Η εν λόγω συμβολαιογράφος πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χάρη τραπεζών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αναρχικοί.

To «Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό κοντά στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης ενός αυτοκινήτου που ανήκει σε συμβολαιογράφο της πόλης, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά επεκτάθηκε σε άλλα δύο οχήματα πλησίον του ΙΧ της συμβολαιογράφου.

Σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου οι αναρχικοί τονίζουν: «Το βράδυ της Πέμπτης 3/5 τοποθετήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο της συμβολαιογράφου Γεωργίας Χρουσαλά, στο σπίτι της στην Μ. Αλεξάνδρου 9 στη Θεσ/νίκη. Η εν λόγω συμβολαιογράφος - αμετανόητη οπαδός της πολυτελούς ζωής και φανατική κυνηγός του φωτογραφικού φακού κοσμικών στηλών - πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χάρη τραπεζών».

«Ας είναι λοιπόν σίγουρη η κυρία Χρουσαλά, πως όσο συνεχίζει να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς προετοιμάζοντας το έδαφος για τις εξώσεις πρώτων κατοικιών, τόσο κι εμείς συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την επαναστατική προσωπική της έξωση», προσθέτουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Περισσότερο από έναν αιώνα αγώνων και κοινωνικών κατακτήσεων για τους από τα κάτω, μετά την πρωτομαγιά του 1886, τα σχεδόν 7 χρόνια μνημονίων για τον εγχώριο καπιταλισμό είναι πράξεις του ίδιου πολέμου που λαμβάνει χώρα εντός της καπιταλιστικής αυτοκρατορίας όσο αυτή συνεχίζει και υπάρχει.

Αν κάποτε η καπιταλιστική κοινωνία προσπαθούσε να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο πίσω από τις έννοιες της "ανάπτυξης" και της "προόδου", πίσω απ' τις νέες επενδύσεις και την ανταγωνιστική αγορά, πίσω απ' τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και τους καταναλωτικούς παραδείσους, αυτό βρισκόταν πάντα εκεί, στα εργατικά ατυχήματα, στα "φθηνά" εργατικά χέρια, στα υπερκέρδη των τραπεζών και των μεγαλοστελεχών, στη λεηλασία της φύσης, στις εμπορευματοποιημένες και ανταλλακτικές σχέσεις.

Με το ξέσπασμα της κρίσης του καπιταλισμού έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρος ο καταστροφικός ρόλος της εξουσίας και του κεφαλαίου πάνω στις ζωές μας. Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιείται μια συνεχής βίαιη προσπάθεια διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος που πρακτικά μεταφράζεται στην επιβολή ολοένα σκληρότερων μέτρων στους απο τα κάτω, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των καπιταλιστών.

Οι πλασματικές έννοιες όπως "κράτος πρόνοιας" και "κοινωνικό κράτος" καταρρέουν, αφήνοντας έκθετο τον πραγματικό ρόλο του κράτους και των μηχανισμών του, που υπάγονται πλήρως στο κεφάλαιο και του εξασφαλίζουν όλα τα οικονομικά, θεσμικά και νομικά μέσα για την εξυπηρέτηση της άρχουσας τάξης.

Η σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα συνοψίζεται στα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης των καταπιεσμένων, στην κλιμακούμενη διαδικασία φτωχοποίησης της κοινωνίας, στην επιβολή νέων φόρων, στην εδραίωση ενός εργασιακού μεσαίωνα, στην βίαιη καταστολή των αγώνων και στην προσπάθεια ποινικοποίησής τους.

Η κερδοφορία του καπιταλισμού για την οποία κράτος και κεφάλαιο πασχίζουν τα τελευταία χρόνια, περνάει πάνω από την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και στα εργατικά δικαιώματα, πάνω από τις ιδιωτικοποιήσεις και την επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία. Η κερδοφορία του καπιταλισμού σημαίνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενταντικοποίηση της εργασίας.

Με την εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών, ακόμα και αν αυτοί σε ένα πρώτο στάδιο αφορούν οφειλέτες με πολλά περιουσιακά στοιχεία, ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις Α' κατοικίας των κατώτερων στρωμάτων. Ακόμα μια φορά οι τράπεζες και τα funds που εξαγοράζουν και διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια, αποζητούν την κερδοφορία στις πλάτες των απο τα κάτω, θέτοντας τους μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη.

Απέναντι στο μέτρο αυτό στάθηκαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις αγωνιστών, οι οποίες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και κατάφεραν να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία. Το κράτος, προκειμένου να καταστείλει και να παρακάμψει τις κοινωνικές αυτές αντιστάσεις που αποτελούν ισχυρό εμπόδιο στους σχεδιασμούς του, θέσπισε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν την τέλεση των πλειστηριασμών και δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πλειστηριασμοί διενεργούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται ήδη σε ισχύ απο τις 29/11/2017 ενώ απ' τις 27/4/2018 επεκτάθηκαν και για οφειλές προς το δημόσιο, με τη νομοθεσία να επιτρέπει κατασχέσεις για χρέη που υπερβαίνουν τα 500€.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που ως στόχος μέχρι το 2021 τίθεται η πραγματοποίηση 130.000 πλειστηριασμών, και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεμονωμένοι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, η ρητορική του κράτους για προστασία της Α' κατοικίας δεν είναι παρά ένα ψέμα, ένα αποπροσανατολιστικό μέσο για την αποδυνάμωση της κοινωνικής σύγκρουσης που λαμβάνει χώρα με αφορμή το επίμαχο ζήτημα των εξώσεων.

***

Εναντιωνόμαστε στο θεσμό της ιδιοκτησίας και στις λογικές που τον συνοδεύουν γιατί αποτελεί την βάση θεμελίωσης του καπιταλιστικού συστήματος της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Όμως, δεν μπορούμε να μην εναντιωθούμε χωρίς κανένα ενδοιασμό στις τακτικές του ίδιου συστήματος, των κρατών και του κεφαλαίου που προς όφελος της επιβίωσης και της κερδοφορίας τους στοχοποιούν τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, όπως αυτή της στέγασης.

Δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε κανένα ιδιοκτησιακό στοιχείο που επιτελεί έστω και στο ελάχιστο έναν κεφαλαιϊκό χαρακτήρα, ούτε την ιδιοκτησία που συμπληρώνει ένα σύνολο ατομικής υπερσυσσώρευσης. Δεν πρόκειται, όμως, να χαρίσουμε ούτε χιλιοστό σε ένα σύστημα που απ' τη φύση του καταπιεστικό, προκειμένου να επιβιώσει οξύνει την καταπίεση των απο τα κάτω. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε χιλιοστό σε ένα σύστημα που θέτει τους πιο απάνθρωπους κανόνες διαβίωσης για τους υπηκόους του: Αφού οι πιστώσεις δεν γίνεται να εξοφληθούν, θα χειροτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης, θα εμφανιστεί μια διευρυμένη ανάγκη για στέγαση, ενώ σπίτια θα υπάρχουν άδεια, αλλά πάντα διαθέσιμα προς εκμετάλλευση απο τράπεζες και αστική τάξη.

Το να μην αφήσουμε να περάσει ένα μέτρο που πρακτικά σημαίνει πως εκμεταλλευόμενοι θα μείνουν χωρίς στέγη εις χάριν της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του πλουτισμού των καπιταλιστών, αποτελεί ένα ακόμη πεδίο αναμέτρησης ανάμεσα στην τάξη των καταπιεσμένων και την κυρίαρχη. Ένα ακόμη πεδίο που η νίκη του από πλευράς των από τα κάτω, θα αποτελέσει ένα ανάχωμα στην εντεινόμενη υποτίμηση των ζωών μας, μια ήττα για την άρχουσα τάξη που θα αμφισβητήσει την "παντοδυναμία" της πάνω στις ζωές μας.

Η ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος με αδιαμεσολάβητα και αντιθεσμικά χαρακτηριστικά που υπερασπίζεται την κάλυψη βιοτικών αναγκών για και από τους καταπιεσμένους, με αποτροπή των πλειστηριασμών Α' κατοικίας και των εξώσεων, με στοχοποίηση των φορέων που τους υλοποιούν, με δημιουργία καταλήψεων στέγης, δύναται να βάλει ένα φρένο στο δυστοπικό μέλλον που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για τους από τα κάτω. Το κίνημα των καταλήψεων και των κοινοτήτων αγώνα, οι συλλογικές κουζίνες, οι επανασυνδέσεις ρεύματος, το σαμποτάζ ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποτελούν άλλωστε, χρόνια τώρα, ζωντανά κύτταρα αγώνα και απόπειρες συλλογικοποίησης των αναγκών μας μακριά από λογικές νομιμότητας και παρανομίας που υπάρχουν απλά για να προασπίζονται τα συμφέροντα των αφεντικών, καταρρίπτοντας στην πράξη τις κυρίαρχες λογικές μιας διαμεσολαβημένης και ιεραρχικής κοινωνικής οργάνωσης.

***

Το βράδυ της Πέμπτης 3/5 τοποθετήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο της συμβολαιογράφου Γεωργίας Χρουσαλά, στο σπίτι της στην Μ. Αλεξάνδρου 9 στη Θεσ/νίκη. Η εν λόγω συμβολαιογράφος - αμετανόητη οπαδός της πολυτελούς ζωής και φανατική κυνηγός του φωτογραφικού φακού κοσμικών στηλών - πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χάρη τραπεζών.

Η υλοποίηση του μέτρου των πλειστηριασμών εφαρμόζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, κι αν η ευθύνη έχει όνομα και διεύθυνση, τότε δεν χρειάζεται να την αναζητήσουμε κάπου αλλού από τα σπίτια των συμβολαιογράφων που σπεύδουν να εμπλακούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών.

Φυσικά, δεν περιμέναμε από αυτά τα τσιράκια της αστικής τάξης να συνταχθούν με τους από τα κάτω και τους εκμεταλλευόμενους. Αν περιμένουμε κάτι, αυτό είναι το να αντιληφθούν το κόστος των επιλογών τους, το κόστος του να κερδοφορούν και να κάνουν μπίζνες με τις ανάγκες μας.

Ας είναι λοιπόν σίγουρη η κυρία Χρουσαλά , πως όσο συνεχίζει να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς προετοιμάζοντας το έδαφος για τις εξώσεις πρώτων κατοικιών, τόσο κι εμείς συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την επαναστατική προσωπική της έξωση.

***

Σήμερα, που το εξουσιαστικό κοινωνικό μοντέλο οργάνωσης καθίσταται ήδη μη βιώσιμο, για τις ζωές των καταπιεσμένων. Σήμερα που έχει διαλυθεί κι η παραμικρή αμφιβολία πως το υπάρχον κοινωνικό σύστημα εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ, ενώ για τις τάξεις των καταπιεσμένων, δεν επιφυλάσσει πάρά περισσότερη εξαθλίωση και εκμετάλλευση...

...Να πολεμήσουμε για την καταστροφή κράτους και κεφαλαίου.

Σε κοινότητες αγώνα και συνελεύσεις γειτονιάς, σε εργατικά σωματεία, σε σχολικές και φοιτητικές συλλογικότητες, να οργανώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στην περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας.

Συνδέοντας τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες, ανάγοντας κάθε κοινωνικό πεδίο σε πεδίο σύγκρουσης των τάξεων των καταπιεσμένων και των καταπιεστών, προτάσσοντας την επαναστατική αντι-βία, απέναντι στην ωμότητα της καπιταλιστικής επέλασης, να δώσουμε σάρκα και οστά στην επαναστατική προοπτική.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσ/νίκης