Skip to main content

Μαθητές και εθελοντές θα καθαρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο τη Νέα Παραλία

Η δράση «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία» θα ξεκινήσει αυτή την Κυριακή από την περιοχή πέριξ του αγάλματος Μ. Αλεξάνδρου.

Δράση αναλαμβάνουν οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αναλαμβάνουν να καθαρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο τη Νέα Παραλία για επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για την κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Alpha Bank, του Κολλεγίου Ανατόλια και της ΧΑΝΘ, με στόχο τον εξωραϊσμό της Νέας Παραλίας από μαθητές και εθελοντές.

Η δράση «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία» θα ξεκινήσει αυτή την Κυριακή με τα στελέχη των τριών φορέων από την περιοχή πέριξ του αγάλματος Μ. Αλεξάνδρου. Στο εξής κάθε Παρασκευή – Σαββάτο – Κυριακή εθελοντές από τους τρεις φορείς θα συγκεντρώνονται και μετά από υπόδειξη του δήμου Θεσσαλονίκη θα καθαρίζουν τμήματα της Νέας Παραλίας, θα φυτεύουν και θα περιποιούνται το πράσινο, ενώ θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν ζημιές και φθορές. Στη φαρέτρα τους οι εθελοντές θα έχουν και ένα νέο μηχάνημα καθαρισμού από γκράφιτι και αποκαταστάσεως επιφανειών, δωρεά της Alpha Bank.



Για μια προσπάθεια που ξεκινά από την Κοινωνία των Πολιτών έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Πρόκειται για ανταπόκριση του συνθήματος «αγαπώ την πόλη μου – υιοθετώ τη γειτονιά» μου. Αυτό είναι ένα σύνθημα το οποίο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη ότι έχουμε ξεφύγει από την σοβιετική αντίληψη, ότι όλα τα κάνει το κράτος και πως οι πολίτες φροντίζουν την πόλη τους, τον δημόσιο χώρο» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως ανέφερε, «οι υπηρεσίες του δήμου δε φτάνουν», εκφράζοντας την επιθυμία του να υπάρχει μια φορά το μήνα, η ημέρα της «Κοινωνίας των Πολιτών».  

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι γίνονται περισσότερες δράσεις στο κέντρο καθώς εκεί συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. «Μας κατηγορούν ότι κάνουμε πράγματα μόνο για το κέντρο, είναι όμως το σημείο, που μαζεύονται όλοι. Στο πρόγραμμά μας όμως έχουμε και βάζουμε μπροστά και ενέργειες σε άλλες δημοτικές κοινότητες» τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Ευχαρίστησε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα την Alpha Bank για τη δωρεά του μηχανήματος για το γκράφιτι. «Το γκράφιτι το ωραίο το προωθούμε, αλλά αυτό που γίνεται είναι μουτζούρες», ανέφερε.

Για ολική παραβατικότητα στο δημόσιο χώρο έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να αναχαιτιστεί με διάφορους. «Γίνεται μια συνέργεια για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μια αγωγή στον δημόσιο χώρο. Αυτό πρέπει να αποκτήσει μια μονιμότητα. Είναι ζωτικής σημασίας όταν φτιάχνουμε εγκαταστάσεις – κτήρια, δημόσιους χώρους – να έχουμε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να τα συντηρούμε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενους στους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα από την πλευρά του δήμου, ο κ. Παππάς τόνισε ότι γίνονται ενέργειες από τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Βιώσιμης Κινητικότητας και Συντηρήσεων. «Οι υπηρεσίες προσπαθούν συνεχώς να αποκαταστήσουν την εικόνα της πόλης, να βάφουν, να επισκευάζουν. Δε μπορείς να πηγαίνεις και να καταστρέφεις τα συντριβάνια με βαριοπούλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιχειρηθεί να στοχοποιηθούν οι περιοχές με παραβατικότητα, ώστε να γίνονται ανάλογες δράσεις στη συνέχεια για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. «Δε μπορεί να γίνεται εισβολή Αριανών στο πάρκο κάτω από το γήπεδο «Κλ. Βικελίδης» και να κακοποιούν το δημόσιο χώρο. Εισβάλουν επίσης άτομα σε μνημιακούς χώρους».

«Η συλλογικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά. Εκατοντάδες παιδιά θα εμπλακούν σε όλες τις δράσεις. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου και θα απαιτήσει συνέπεια και αφοσίωση. Το προσωπικό του σχολείου και οι μαθητές μας έχουν δεσμευτεί στους σκοπούς του εγχειρήματος, που έχει μεγάλη - τόσο κυριολεκτική όσο και συμβολική - σημασία, για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες και τους επισκέπτες της», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ. Πάνος Βλάχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό δράσεων ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.  «Για τη Χ.Α.Ν.Θ., από την ίδρυσή της εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Προτεραιότητα των εθελοντικών μας δράσεων για τον αστικό ιστό, όπως έχει ήδη αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία 5 χρόνια», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής Διευθύνσεως Καταστημάτων Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος της Alpha Bank, Δημήτρης Χαριζάνης τόνισε ότι η πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία» έχει σκοπό την ανανέωση και βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας.  

Ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Ισίδωρος Πάσσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογες δράσεις να πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της πόλης, όπου υπάρχει ανάγκη και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν τουλάχιστον τη μισή αγάπη για το δημόσιο χώρο, από αυτή που δείχνουν για τις ομάδες τους.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στην πρωτοβουλία με περισσότερες από 30 δράσεις, τουλάχιστον 700 εθελοντές (εργαζόμενους, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και του Τμήματος του Διεθνούς Απολυτηρίου, φοιτητές του ACT-American College of Thessaloniki), οι οποίοι θα προσφέρουν συνολικά περισσότερες από 1.400 ώρες εθελοντικής εργασίας μόνο στον πρώτο χρόνο του προγράμματος.

H ΧΑΝΘ για τα δύο επόμενα χρόνια συμμετέχει στην πρωτοβουλία με εθελοντές και επαγγελματικά στελέχη προσφέροντας 1000 ώρες εθελοντικής εργασίας με περισσότερα από 500 άτομα στο κοινό πρόγραμμα των φορέων.