Skip to main content

Ανακυκλώνουν ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς

Διαρκή αύξηση, που εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα υπερβεί το 15%, σημειώνει το τελευταίο τρίμηνο η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Διαρκή αύξηση, που εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα υπερβεί το 15%, σημειώνει  το τελευταίο τρίμηνο η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα οι πρώτοι μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, 85 στον άξονα Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου και Τσιμισκή και 350 σε όλη την Β΄ Δημοτική Κοινότητα, ενώ συγχρόνως αντικαταστάθηκαν στα 100 περίπου σημεία χωροθέτησης οι παλαιοί γκρι κάδοι με νέους μπλε κάδους.

Με βάση την προγραμματική συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης υλοποιείται πρόγραμμα, το οποίο μέχρι τέλος του έτους θα επεκταθεί, με προοπτική οι κάδοι να τοποθετηθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Επίσης προστίθενται εκτός από τα  ήδη δύο απορριμματοφόρα άλλα τρία ακόμη από την Ε.Ε.Α.Α.  και  ένα από ιδιώτη.

Όπως προέκυψε η αύξηση της ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) είναι ενθαρρυντική: στο κέντρο διαλογής οδηγήθηκαν το Μάιο 371.670  κιλά, τον Ιούνιο 477.470  κιλά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε υψηλά ποσοστά ενώ για τον Σεπτέμβριο προβλέπεται αύξηση πάνω από 15%.

Συνεχίζεται επίσης το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με ολοένα εντεινόμενους ρυθμούς και αυξανόμενη τάση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με ένα τηλεφώνημα στο 15192 ή στο 2310 512085 και 2310 494507, οι δημότες, οι επαγγελματίες, ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και γραφεία  μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την ανακύκλωση χαρτιού και να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που αφορά τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές δηλαδή Η/Υ και τα εξαρτήματα τους, παλαιά ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, κλιματιστικά, συσκευές τηλεπικοινωνίας, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα, συσκευές αυτόματης διανομής, φωτιστικά είδη, λαμπτήρες και άλλα.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλα τα ανακυκλώσιμα προϊόντα συνεχίζεται στο Α.Π.Θ με 15 μπλε κάδους  και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το επόμενο διάστημα υλοποιείται ο σχεδιασμός του ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των δημοτών, ενώ θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα συνεργασίας με επιχειρήσεις για την  βέλτιστη συλλογή γυαλιού, χαρτιού, συσκευών και λαμπτήρων.

Το γραφείο Ανακύκλωσης θα απευθυνθεί σε όσα καταστήματα παράγουν μεγάλες ποσότητες κυρίως χαρτιού και γυαλιού και θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την μαζική ανακύκλωση, που είναι απαραίτητα για την επιτυχία του προγράμματος.

Η συνεργασία των δημοτών και των επαγγελματιών, και η ενεργή συμμετοχή τους στην ανακύκλωση είναι καθοριστική στην αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή.