Skip to main content

Ανακοινώθηκε στη Μόσχα η συμφωνία για τα ελληνικά ροδάκινα

Σε διεθνή έκθεση στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη.
Οι τελικές συμφωνίες για την προώθηση του ελληνικού ροδάκινου σε πέντε διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας, υπεγράφησαν σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της 18ης έκθεσης τροφίμων.
Πρόκειται για τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει από την πλευρά της Ρωσίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και από την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης.

Με τις εξαγωγές αυτές, που θα φτάσουν σε αυτήν την περίοδο στα 10.000 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς), ουσιαστικά επιλύεται το σοβαρότατο πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους που αντιμετώπισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Μακεδονίας.

Την συνεργασία είχε ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Κιλτίδης. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση η  Ρωσική εταιρία “Zarubezhtsvetmet” θα εισήγαγε 10.000 κοντέινερ, δεκαπλάσια ποσότητα από αυτήν που μέχρι τώρα εξαγάγαμε στη Ρωσία. 



Ο Κώστας Κιλτίδης
Σε δήλωση του στη voria.gr ο Κώστας Κιλτίδης σημειώνει ότι η συμφωνίαπου επιτεύχθηκε τον Ιούλιο αφορούσε πέρα από το ροδάκινο και τηναπορρόφηση κι άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων έως το ύψος των 300εκατ. ευρώ. Τότε μας είχε γνωστοποιηθεί ότι θα αφορά πέντε περιφέρειεςτης Ρωσίας. Σήμερα η συμφωνία με τον αναπληρωτή η πρωθυπουργό κ. Ζουκώφεπισημοποιείται κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η πρόκληση είναιμεγάλη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Με το άνοιγμα της αχανούςαγοράς της Ρωσίας οι έλληνες παραγωγοί βρίσκουν την καλύτερη διέξοδοπροώθησης των προϊόντων τους".

Η συμφωνία
Στην Ελλάδα,  ο αγροτικός συνεταιρισμός “Πρόοδος” και η εταιρεία “Κόνεξ Α.Ε” είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία πριν από περίπου 2 μήνες.
Η Ένωση Κονσερβοποιιών Ελλάδος  ωστόσο είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία καθώς δεν είχε από τη τιμή πώλησης. Συγκεκριμένα, η  “Zarubezhtsvetmet” προσφέρει 10 ευρώ ανά χαρτοκιβώτιο (24 δοχείων του 1 kgr σε κάθε κιβώτιο), ενώ  η Ε.Κ.Ε. στην συγκεντρωτική συμφωνία έκανε λόγω για 6.500 containers σε τιμή 12 ευρώ ανά χαρτοκιβώτιο. Όπως τονίζει η ένωση η τιμή είναι τουλάχιστον 20% κάτω του κόστους παραγωγής.

Η εταιρεία “Κόνεξ Α.Ε”
Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια με τα τυποποιημένα ροδάκινα. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Σκύδρα του Ν. Πέλλας όπου απασχολούνται 55 μόνιμοι και 1000 εποχιακοί εργαζόμενοι.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων εξάγεται στην Ευρώπη(50%) , την Αμερική και τον Καναδά (20%), καθώς επίσης και στην Ανατολική  Ευρώπη και την Ασία (25%).

Η Συμφωνία της “Κόνεξ Α.Ε.” με την Ρωσική εταιρεία υπογράφηκε 28 Αυγούστου παρουσία του Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Κιλτίδη.
Η εταιρεία προχώρησε στην συμφωνία εξαγωγής 400.000 κιβωτίων κομπόστας ροδάκινου και η τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ ανά χαρτοκιβώτιο.
Όπως επισήμανε η Εντεταλμένη σύμβουλος της βιομηχανίας κ. Όλγα Παναγωπούλου, η παράδοση του προϊόντος θα ολοκληρωθεί πριν  το τέλος του χρόνου.

Χριστίνα Καραμανίδου