Skip to main content

Ανακωχή στην «Πρωτοβουλία» ζήτησε ο Μπουτάρης - Ξανά υποψήφιος το 2019

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε συγκαταβατικός και αναγνώρισε ότι ορισμένες επιλογές του ήταν εσφαλμένες. Δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2019

Να υπάρξει ανακωχή ζήτησε από τα στελέχη της παράταξής του ο Γιάννης Μπουτάρης, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» η οποία έγινε δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν εναντίον της επιλογής του για τα πρόσωπα τα οποία εκλέχθηκαν αναπληρωματικά μέλη στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκαταβατικός, αναγνώρισε ότι ορισμένες επιλογές του ήταν εσφαλμένες, ζήτησε να σταματήσουν οι εσωτερικές τριβές στην παράταξη και πρότεινε να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου συνδιάσκεψη της «Πρωτοβουλίας» η οποία θα σηματοδοτήσει τη νέα αρχή. Προειδοποίησε, όμως, ότι σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος το 2019!

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε αρχικά την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης δεν συντάχθηκαν με την πρόταση που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας για την εκλογή των τριών αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι πρώτος εξελέγη ο Στέλιος Λιακόπουλος ο οποίος αυτοπροτάθηκε, κόντρα στην πρόταση που είχε κάνει ο δήμαρχος.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία ο κ. Μπουτάρης είχε συγκαλέσει σύσκεψη των συμβούλων της πλειοψηφίας και τους ζήτησε στις δύο επόμενες ψηφοφορίες για τα άλλα δύο μέλη, να συνταχθούν με την πρότασή του. Ωστόσο και πάλι βρέθηκαν έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αγνόησαν την παραίνεσή του. Ο κ. Μπουτάρης αναγνώρισε ότι ήταν λάθος που δεν συνήλθε νωρίτερα η παράταξη για να επιλέξει τους τρεις υποψηφίους, τόνισε ωστόσο πως «αυτό αποδεικνύει ότι υπήρξε προσυνεννόηση από ορισμένους να πάνε κόντρα».

Υποψήφιος και το 2019!

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις συνεντεύξεις τις οποίες παραχώρησαν το τελευταίο διάστημα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης (Αβραμόπουλος, Κουράκης, Ζέρβας) στις οποίες διατύπωναν επικρίσεις σε βάρος του. «Πολλά απ’ αυτά που ειπώθηκαν είναι σωστά και είμαι υποχρεωμένος να ξανασκεφτώ κάποια πράγματα», είπε ο κ. Μπουτάρης με εμφανή διάθεση συγκατάβασης. Στάθηκε ιδιαίτερα σε συνέντευξη του κ. Κουράκη ο οποίος είχε υπαινιχθεί ότι αυτή θα είναι η τελευταία θητεία του δημάρχου και είπε πως «εγώ θα είμαι ξανά υποψήφιος το 2019. Όποιος άλλος θέλει, μπορεί να εκδηλώσει υποψηφιότητα και ας αποφασίσει τότε η ‘Πρωτοβουλία’».

Ο δήμαρχος ζήτησε, επίσης, να υπάρξει ηρεμία στην παράταξη. Πρότεινε να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για το διάστημα που απομένει ως την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας. Τα μέλη της θα συγκεράσουν τα προγράμματα της «Πρωτοβουλίας» του 2010 και του 2014, μαζί και το στρατηγικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε προ ημερών η αντιδήμαρχος Λίνα Λιάκου, ώστε να προκύψει το νέο σχέδιο το οποίο θα εγκριθεί από τη συνδιάσκεψη της «Πρωτοβουλίας» η οποία ορίστηκε να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπουτάρης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων για τη χθεσινή αποκάλυψη της Voria.gr σχετικά με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τους διαγωνισμούς στην καθαριότητα, είπε ότι πράγματι το παρέλαβε χθες και εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι αναφέρεται μόνον σε πλημμελήματα υπηρεσιακών συμβούλων, δεν καταλογίζει δόλο, αλλά ούτε και ευθύνες σε αιρετούς.

Οι παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων

Στη συνέχεια μίλησαν ορισμένοι από τους δημοτικούς συμβούλους. Ο Ανδρέας Κουράκης είπε στον κ. Μπουτάρη πως διάβασε λάθος τις δηλώσεις του ότι αυτός του ζήτησε να μην συνεχίσει στο δήμο. Του θύμισε ότι τη θέση πως «δύο θητείες είναι αρκετές» την είχε διατυπώσει ο ίδιος πολλές φορές, σε συνεντεύξεις του, αλλά και από το βήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Υπογράμμισε πως η «Πρωτοβουλία» δεν λειτουργεί συλλογικά και πως πρέπει να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαδικασίες. Αναγνώρισε ότι η χθεσινή ομιλία του κ. Μπουτάρη ήταν κατευναστική και ζήτησε να μην χαθεί άλλος χρόνος, «να κάνουμε αυτά που πρέπει ώστε να έχουμε μια καλή θητεία ως το 2019».

Ο Λευτέρης Κιοσέογλου επέκρινε όσους έχουν «προσωπική ατζέντα» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση του κ. Λιακόπουλου ο οποίος, πάντως απουσίαζε. Μίλησαν επίσης οι Νίκος Φωτίου, Γιώργος Δημαρέλος, Χρήστος Παπαστεργίου και Ελένη Χοντολίδου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών το σύνολο σχεδόν των αντιδημάρχων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ο οποίος είχε ένα μικρό πρόβλημα υγείας, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Βεβαίωσης Καλής Εκτέλεσης Εργασιών της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και άλλοι.