Skip to main content

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας από Καταλονία - Άρση αυτονομίας από Γερουσία

Την ανεξαρτησία της ανακήρυξε η Καταλονία με απόφαση του Τοπικού Κοινοβουλίου- Άμεση αντίδραση από την ισπανική γερουσία που ενεργοποίησε το άρθρο 155

Την ανεξαρτησία της ανακήρυξη η Καταλονία σε ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο της περιφέρειας της Ισπανίας, σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα νωρίτερα.

Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισαν 70 βουλευτές, κατά 10, 2 λευκό, ενώ οι υπόλοιποι 53 αποχώρησαν καθώς δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για μυστική ψηφοοφορία.

Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση της Γερουσία της Ισπανίας, η οποία λίγα λεπτά μετά ενεργοποίησε το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ήρε την αυτονομία της περιφέρειας και καθαιρέθηκε η κυβέρνησή της, καθώς οι αρμοδιότητές της θα περάσουν στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, αποχώρησαν από το κοινοβούλιο της Καταλονίας βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) ζητώντας να διεξαχθεί μυστικά η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, στη συνεδρίαση που ξεκίνησε νωρίτερα.

Τα τρία κόμματα, τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Κάρλος Καριθόσα, κρατώντας στα χέρια του το σχέδιο ψηφίσματος, είπε στυον πρωθυπουργό της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της υπέρ της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου περί ανεξαρτησίας είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. «Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός.