Skip to main content

Ανακοίνωση ΚΚΕ/ΚΝΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ

Το πρόβλημα στο ΑΠΘ έχει γιγαντωθεί από τότε που αποφασίστηκε η λειτουργία του κέντρου χορήγησης μεθαδόνης μέσα στο ΑΧΕΠΑ, αναφέρει το ΚΚΕ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την συνολικότερη κατάσταση που ενισχύει το πρόβλημα, όχι μόνο στο ΑΠΘ, αλλά και σε όλες τις γύρω περιοχές (Ροτόντα, Ναβαρίνου) και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόβλημα στο ΑΠΘ έχει γιγαντωθεί από τότε που αποφασίστηκε η λειτουργία του κέντρου χορήγησης μεθαδόνης μέσα στο ΑΧΕΠΑ.

Το ΚΚΕ, εκτός από μόνιμο προσωπικό φύλαξης, ζητά να μετεγκατασταθεί άμεσα σε άλλο σημείο το κέντρο χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που σήμερα βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ, ακριβώς απέναντι από το Παιδικό κέντρο του ΑΠΘ.

Αναλυτικά
Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ, χρειάζεται να επαναφέρουμε στη συζήτηση ορισμένα ζητήματα.

Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο ενέχονται πολλοί παράγοντες όπως η οικογένεια, η κοινωνία , η κουλτούρα και ενισχύεται- οξύνεται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται,  όπως η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός - ταξικός αποκλεισμός.

Η διεθνής αγορά των ναρκωτικών που διαμορφώνεται στα όρια της παραοικονομίας συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρήματος, 500 δισ. δολάρια,  τα οποία ξεπλένονται στις μεγάλες τράπεζες της Ελβετίας, του Παναμά, της Καραϊβικής, με το τραπεζικό απόρρητο να βοηθά σε αυτό.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αξιοποιεί την εξάρτηση για να κρατά τμήμα της νεολαίας στο περιθώριο,  για  να μη βλέπει με "καθαρό" μυαλό την πραγματικότητα, να μην το αμφισβητεί, να μην μπαίνει στον αγώνα για να το ανατρέψει.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που η νεολαία αγωνιά για το μέλλον της, μετά από 4 μνημόνια και μέτρα έως το 2060, εντείνεται η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης αλλά και την εμπορική αξιοποίηση της για άλλες χρήσεις (κλωστική, ιατρική κάνναβη κ.α.) με στόχο την πλήρη νομιμοποίηση της στη συνείδηση του λαού.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης, επανένταξης και τα στεγνά προγράμματα,  κόβει τη χρηματοδότησή τους. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά στηρίζει και συμμετέχει στα "ναρκωφεστιβάλ" καλλιεργώντας την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση, ντύνοντας με "προοδευτικό" περιτύλιγμα αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές θέσεις.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχουν οι  κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την συνολικότερη κατάσταση  που ενισχύει το πρόβλημα, όχι μόνο στο ΑΠΘ, αλλά και σε όλες τις γύρω περιοχές (Ροτόντα, Ναβαρίνου) και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα στο ΑΠΘ έχει γιγαντωθεί από τότε που αποφασίστηκε η λειτουργία του κέντρου χορήγησης μεθαδόνης μέσα στο ΑΧΕΠΑ.

Στο ΑΠΘ εδώ και πολλά χρόνια η φύλαξη έχει δοθεί σε εργολάβους, με αποτέλεσμα να δαπανούνται τεράστια ποσά σε εργολαβίες φύλαξης, οι οποίες δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα οι ανάγκες φύλαξης του ΑΠΘ δεν καλύπτονται σε καμιά περίπτωση με το συγκεκριμένο καθεστώς.

Με αφορμή το πρόβλημα που είναι υπαρκτό, εντείνονται και οι φωνές που θέλουν παραπάνω αστυνόμευση μέσα στο Πανεπιστήμιο. Είναι οι ίδιοι που πριν μερικά χρόνια ζητούσαν την κατάργηση του Ασύλου, οι ίδιοι που έχουν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε Ανώνυμη Επιχείρηση και θέλουν να το βάλουν σε γυάλα ώστε να μην κουνιέται φύλλο, να μην υπάρχει οργανωμένη διακίνηση ιδεών μέσα στο χώρο. Είναι αυτοί που με τη στάση τους, όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν στην υποβάθμιση των σπουδών και του ίδιου του Πανεπιστημίου. Με πρόσχημα την εγκληματικότητα επαναφέρουν προτάσεις που καμιά σχέση δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν με το Πανεπιστήμιο ή και γενικότερα την εκπαίδευση.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν έπαψαν να αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά, με σειρά παρεμβάσεων και ψηφίσματα που κατέθεταν τα μέλη και τα στελέχη τους στους φορείς και τα όργανα του κινήματος, προκειμένου αυτό να διεκδικήσει, οργανωμένα, μέτρα και λύσεις που να χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος.

Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι σύλλογοι των φοιτητών και των μεταπτυχιακών, των διδασκόντων και των εργαζομένων χρειάζεται να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει διεκδικώντας:

- μόνιμο προσωπικό φύλαξης,
- επαρκή φωτισμό σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του ιδρύματος και τους γύρω από αυτούς δρόμους,
- ανοιχτές, ζωντανές σχολές ώστε να μπορούν φοιτητές και εργαζόμενοι μέσα από τους συλλόγους τους και τα σωματεία τους, τις ομάδες τους,  να συζητάν, να αποφασίζουν, να διεκδικούν, να διοργανώνουν εκδηλώσεις (πολιτιστικές, πολιτικές κ.α.).

Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να μην εμπιστευτούν αυτούς (κόμματα και παρατάξεις) που σήμερα λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διακίνηση των ναρκωτικών αλλά ταυτόχρονα διοργανώνουν εκδηλώσεις για να μας πείσουν ότι υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά, προωθούν την ναρκοκουλτούρα.

Οργανωμένα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Να μετεγκατασταθεί άμεσα σε άλλο σημείο το κέντρο χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που σήμερα βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ, ακριβώς απέναντι από το Παιδικό κέντρο του ΑΠΘ.

Παλεύουμε για την ανατροπή της ρίζας του φαινομένου των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, που είναι το ίδιο το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στην αδικία. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό.

- Συμμετέχουμε την Τρίτη 27 Ιούνη, 19:00, στην πλ. Αριστοτέλους στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ο.Π. Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
- Δίνουμε το παρών, την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο, στο φιλικό αγώνα μπάσκετ της ΚΝΕ με την ομάδα του ΚΕΘΕΑ.