Skip to main content

Ανακοινώνονται τα πρόσωπα στις διοικήσεις σε ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν τα ηνία των δύο Οργανισμών

Του Νίκου Ηλιάδη

Ζήτημα ολίγων ημερών, ενδεχομένως και ωρών είναι η ανακοίνωση των ονομάτων των προσώπων τα οποία θα στελεχώσουν τις διοικήσεις στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρία (ΟΣΕΘ ΑΕ) καθώς και στον ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν τα ηνία των δύο Οργανισμών και μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο θα ανακοινώσει τα ονόματά τους. Σύμφωνα, μάλιστα με κυβερνητική πηγή η σχετική ανακοίνωση δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, διαφορετικά θα πάει Δευτέρα με Τρίτη.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο θα ανακοινωθούν οι πέντε από τους εννέα οι οποίοι θα συγκροτήσουν το δ.σ. του ΟΣΕΘ Α.Ε., καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις του 9μελούς δ.σ. θα προέρχονται από τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, ΠΕΔ, δήμος Θεσσαλονίκης, Επιμελητήρια) κατόπιν όμως έγκρισης του υπουργού. Στους πέντε θα περιλαμβάνεται και ο διευθύνων σύμβουλος ενώ χρέη προέδρου θα ασκεί κάποιος από τους τέσσερις εκπροσώπους των φορέων.

Τι θα γίνει στον ΟΑΣΘ

Νέα διοίκηση θα οριστεί και στον υπό κρατικοποίηση ΟΑΣΘ. Όπως προβλέπεται στον ψηφισθέντα νόμο, πλέον τη Γενική Συνέλευση του ΟΑΣΘ δεν απαρτίζουν οι μέτοχοι αλλά οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ως εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου. Με απόφαση των δύο υπουργών θα διοριστούν ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του 9μελους διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων ένα εκτελεστικό. Επίσης οι δύο υπουργοί θα διορίσουν το νέο γενικό διευθυντή του ΟΑΣΘ και τον ορκωτό ελεγκτή. Το δ.σ. θα συμπληρωθεί από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή των μετόχων του ΟΑΣΘ δήλωσε στη Voria.gr ότι η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού αναμένει να δει τις κινήσεις του υπουργού Μεταφορών προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις ανακοινωθεί η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ οι μέτοχοι θα καταθέσουν αμέσως ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ματαιώσουν την εκπαραθύρωσή τους από τη διοίκηση του Οργανισμού. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει για κάποιες εβδομάδες την εγκατάσταση της νέας διοίκησης έως ότου αποφανθούν οριστικά τα δικαστήρια επί των προσφυγών τις οποίες θα καταθέσουν οι μέτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα από τα μέλη των δ.σ. των δύο Οργανισμών τα οποία διορίζουν οι υπουργοί, και κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ Α.Ε. καθώς και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, θα είναι πιθανότατα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη. Πάντως, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης από τον οποίο ο κ. Σπίρτζης είχε ζητήσει να αναλάβει επικεφαλής σε ΟΣΕΘ Α.Ε. ή ΟΑΣΘ, αποφάσισε να παραμείνει στην Εγνατία.