Skip to main content

Ζέρβας: Η ανακύκλωση ένα ακόμα χαμένο στοίχημα για την πόλη μας

Η διοίκηση του δήμου αντιμετωπίζει τα μείζονα θέματα, όπως η καθαριότητα, με επιπολαιότητα. Άρθρο στη Voria.gr του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

του Κωνσταντίνου Ζέρβα*, kvzervas@gmail.com

Πριν από λίγες μέρες, στις 28-29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2ο Thessaloniki Street Food Festival. Το εξωτερικό αμφιθέατρο του δημαρχείου είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο πάρκο γεύσεων με δεκάδες stands, όπου οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εδέσματα από διάφορες χώρες του πλανήτη. Με τα ανάλογα απορρίμματα προφανώς.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όμως ο μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, που είχαν πεταχτεί το πρωινό του Σαββάτου, σε πράσινους κάδους σκουπιδιών, που προορίζονται για μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, μιας και οι αρμόδιοι του Δήμου, όπως όλα δείχνουν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν –τουλάχιστον σε αριθμό που να επαρκεί– κάδοι ανακύκλωσης στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου. Η «αμέλεια» αυτή λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκη προετοιμαζόταν τις μέρες εκείνες για το 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διεξήχθη στην πόλη μας από τις 3 – 6 Μαΐου, με σκοπό την προβολή της… ανακύκλωσης!

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει για πολλοστή φορά την προχειρότητα και την επιπολαιότητα, με την οποία η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τα μείζονα θέματα. Η καθαριότητα είναι πρωταρχικής σημασίας στη σωστή λειτουργία ενός Δήμου – και το γεγονός αυτό φάνηκε και σε έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία οι Θεσσαλονικείς θεωρούν την καθαριότητα (ή, μάλλον, την έλλειψή της!) το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Η αγωνία ωστόσο των δημοτών, ελάχιστα φαίνεται να συγκινεί το Γιάννη Μπουτάρη. Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση του Δήμου το σημαντικότατο αυτό θέμα, δεν θα μπορούσε να φανεί πιο καθαρά, παρά στις ίδιες τις πράξεις του δημάρχου: στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν περισσεύει καν θέση αντιδημάρχου για την καθαριότητα!

Το θέμα της ανακύκλωσης, που εντάσσεται στην καθαριότητα, δεν θα μπορούσε παρά να αντιμετωπιστεί με την ίδια αδιαφορία και επιπολαιότητα. Και σε αυτό, αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα στοιχεία, τα οποία δε φαίνονται ικανοί να «χειριστούν» σωστά οι αρμόδιοι του Δήμου. Πέρσι είχε ανακοινωθεί ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ανερχόταν για το 2016 στο 13% και ότι συνολικά ανακυκλώνονται 18.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως. Πριν λίγες μέρες, ο Γ. Μπουτάρης δήλωνε πως το ποσοστό ανακύκλωσης ανήλθε στο 19,5% για το 2017 και ότι ανακυκλώθηκαν 12.000 τόνοι απορριμμάτων! Με λίγα λόγια, ότι μειώθηκε ο όγκος των ανακυκλωμένων, ενώ παράλληλα εκτοξεύτηκε το ποσοστό ανακύκλωσης (κάτι που θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων στο Δήμο μειώθηκε από 138.000 σε 61.500 τόνους ετησίως).

«Δημιουργική λογιστική» λοιπόν και στην ανακύκλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης; Ή ότι κάποιοι δεν ξέρουν τι λένε; Για να μη κάνουμε και άλλες, πιο …«πονηρές» υποθέσεις.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο ανέρχεται όντως στο 19,5%, αυτό κάθε άλλο παρά αιτία για κομπασμούς είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι ελάχιστα υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο του 18% για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην ΕΕ σε αυτόν τον τομέα – ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 32%, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, η ανακύκλωση υπερβαίνει η αγγίζει το 60%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει στο Σαν Φραντσίσκο στο 80%, στη Λουμπλιάνα στο 61%, στη Κοπεγχάγη στο 57% και στο Μιλάνο στο 54%. Η ανακύκλωση ωστόσο, δεν είναι μια «πολυτέλεια» πόλεων οι οποίες βρίσκονται σε ανεπτυγμένες χώρες – γιατί αν ίσχυε αυτό, η Κουριτίμπα, στη Βραζιλία, δε θα μπορούσε ποτέ να εκτοξεύει στο ποσοστό ανακύκλωσης των αστικών της απορριμμάτων στο 70%!

Από αυτό φαίνεται καθαρά ότι η ανακύκλωση, όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, εξαρτάται πάνω από όλα, από το όραμα μιας δημοτικής αρχής, το κατάλληλο σχέδιο για την εφαρμογή και τη θέληση για την υλοποίησή του. Και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πάσχει εμφανώς.

Η ανακύκλωση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παιδεία και την ευσυνειδησία των πολιτών. Εξυπακούεται ότι οι κακές συνήθειες δεκαετιών δε γίνεται να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Και χρειάζεται πολλοί άνθρωποι να αλλάξουν παραστάσεις, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα, όχι μόνο των συμπολιτών τους αλλά ακόμα περισσότερο των ίδιων των αρχών και των δημόσιων λειτουργών.

Καλά λοιπόν τα Φεστιβάλ Ανακύκλωσης για την τόνωση της ευσυνειδησίας, αλλά όσο ο Δήμος δε δίνει ο ίδιος πρώτος από όλους το καλό παράδειγμα φροντίζοντας για την ανακύκλωση στις δικές του τις εκδηλώσεις, πολύ φοβάμαι ότι δε θα σταθεί εφικτό να προσεγγίσουμε τους στόχους της ΕΕ, που βάσει κοινοτικών οδηγιών επιβάλλουν να ανακυκλώνεται μέχρι το 2020 το 50% των αστικών απορριμμάτων και το 65% έως το 2035.

*Ο Κ. Ζέρβας είναι πολιτικός μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης