Skip to main content

Χωρίς τους Απόδημους το... Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Σχηματίζεται Επιτροπή με την ελπίδα να βρεθεί κοινό σημείο διαλόγου, ώστε να ετοιμαστούν οι εκδηλώσεις της επετείου 100 χρόνων από τη γενοκτονία.

Χωρίς την συμμετοχή των οργανώσεων Ποντίων απόδημου ελληνισμού, δηλαδή των Ομοσπονδιών Ποντίων Ευρώπης, ΗΠΑ - Καναδά και Αυστραλίας θα πραγματοποιηθεί το επερχόμενο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Αυγούστου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης, Αναστάσιος Οσιπίδης, από το βήμα συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις του Συνεδρίου, ωστόσο δεν θα συμμετέχουμε γιατί δεν συμφωνούμε με τον τρόπο και τις διαδικασίες του».

Παρόλ΄αυτά, στην συνέντευξη Τύπου, τονίστηκε πως η επέτειος του 2019, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια ευκαιρία και αφορμή για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Ποντιακών φορέων και των εκπροσώπων τους. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι, μόνο με την ενότητα θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί το μήνυμα για την ανάγκη της αναγνώρισης της γενοκτονίας και μόνο ενωμένοι οι Πόντιοι μπορούν να ελπίζουν προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Για τους σκοπούς αυτούς, όπως ανακοινώθηκε, θα σχηματιστεί ένα συντονιστικό όργανο, μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και των Ποντίων που διαμένουν στην Ελλάδα, με αρμοδιότητα την εξεύρεση κοινών σημείων διαλόγου και συναίνεσης και τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου. «Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα ως τόπο συγκέντρωσης των απόδημων Ποντίων και να συντονίσουμε τις εκδηλώσεις», είπε ο κ. Οσιπίδης. Στο εξωτερικό, πρόσθεσε, ο ποντιακός χώρος είναι πολύ ενωμένος και έχει άψογη συνεργασία. Οι εκδηλώσεις της επετείου στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Οσιπίδη, θα κινούνται γύρω από την ανάδειξη του πολιτισμού, της ιστορίας, της μουσικής και της γαστρονομίας του Ποντιακού ελληνισμού, με απώτερο σκοπό την διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Στο πνεύμα αυτό και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης επεσήμανε πως ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων στο εξωτερικό είναι υπό επεξεργασία, ωστόσο «το πώς θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα εξαρτάται από το πόσο ενωμένες θα είναι». Όπως εξήγησε, στις ΗΠΑ και τον Καναδά ζουν περίπου 500.000 Πόντιοι. «Είναι μεικτά τα συναισθήματα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γενοκτονία», είπε ο ίδιος τονίζοντας την ανάγκη να διδαχθούν τα παιδιά ποντίων τρίτης και τέταρτης γενιάς την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Για το ζήτημα της διάσπασης, ανέφερε ότι «ίσως άλλοι να μην μας θέλουν ενωμένους» και υποστήριξε ότι «ο θύτης, δηλαδή η Τουρκία, κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια εναντίον της αναγνώρισης από ό,τι κάνουμε εμείς υπέρ της».

Αντίστοιχα και ο Παναγιώτης Παπουλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας τόνισε πως «ως Πόντιοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε» και ευχήθηκε να βρεθούν κοινά σημεία, μέσα και από τη δράση της Επιτροπής. Από κοινού οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι θέλουν την ένωση και κατηγόρησαν την ΠΟΕ λέγοντας πως όλες οι τρικλοποδιές στον αγώνα για την αναγνώριση προέρχονται από την Ελλάδα, ωστόσο με τη σύσταση της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, υπάρχει ελπίδα να ξεπεραστούν τα εμπόδια.