Skip to main content

Ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στην Ψυχική Υγεία

Την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, επεσήμανε η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά, ενημερώνοντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή
Την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας επεσήμανε η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά, ενημερώνοντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και τη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί εξασφαλίσθηκαν τα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών του 2009 (17 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τα προγράμματα ψυχικής υγείας, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση πρόταση υπουργικής απόφασης για έλεγχο της διαχείρισης στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με νέα ποιοτικά και οικονομικά στάνταρ με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την περιστολή δαπανών από 105 στα 85 εκατ. ευρώ, θέση με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι για τα θέματα ψυχικής υγείας η χώρα μας έχει τεθεί από τα προηγούμενα χρόνια σε επιτήρηση με την υποχρέωση τήρησης δυσβάστακτων όρων και, αν δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, απειλούμαστε με καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστροφή του συνόλου της χρηματοδότησης του Γ΄ ΚΠΣ για την ψυχική υγεία.

Στη δευτερολογία της και μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, η υφυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει γίνει προκήρυξη, προκειμένου επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώ», ώστε να είναι σε θέση το υπουργείο να καταθέσει το νέο πρόγραμμα μεταρρύθμισης για την επόμενη δεκαπενταετία.

Η υφυπουργός τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν σημαντικές επιχορηγήσεις στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ενώ στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν οι ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, για να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες.

Για τον τομέα της Πρόνοιας η υφυπουργός μίλησε για διασφάλιση δύο προγραμμάτων, ύψους 7 εκατ. ευρώ, των Ευρωπαϊκών Ταμείων Προσφύγων, καθώς και για θέματα ασύλου και ασυνόδευτων παιδιών.

Πρόοδος καταγράφεται, κατά την υφυπουργό, και στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για προβλήματα ατόμων με αναπηρία, με αντικείμενο την πιστοποίηση και την κάρτα αναπηρίας καθώς και την αποϊδρυματοποίηση.

Για τον ΟΚΑΝΑ η κ. Γεννηματά είπε ότι το βάρος δίδεται στον τομέα πρόληψης και στα ειδικά κέντρα, τα οποία αποκτούν ξεχωριστό κωδικό χρηματοδότησης, ενώ εξοφλήθηκαν οι εργαζόμενοι για όλες τις οφειλές του 2009. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας επανεξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Τόσο η υφυπουργός, όσο και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επικ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση, αναφέρθηκαν στη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, και καταρτίσθηκε ως συλλογική κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην ψυχική και σωματική υγεία και κάλεσαν όλους τους βουλευτές, συμβολικά, να τη συνυπογράψουν.

Είναι αποδεδειγμένο, τονίσθηκε, ότι οι σοβαρές ψυχικές νόσοι μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και, αντιστρόφως, σοβαρά ή χρόνια σωματικά νοσήματα συχνά συνοδεύονται από ψυχικές ασθένειες.

Διαφωνία από τη ΝΔ

Έντονη διαφωνία εξέφρασε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς με την πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας Φώφης Γεννηματά να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα της Χάρτας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας, η οποία κατά τον ίδιο «είναι μία έρευνα προϊόν lobbying δύο συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο να ζητείται η υπογραφή έστω και συμβολική των βουλευτών».

«Δεν μπορεί ένα κείμενο που υποστηρίζουν δύο φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες παράγουν ψυχικά φάρμακα, να έρχεται στη Βουλή», υποστήριξε ο κ. Σαλμάς

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστήριξε ότι η ίδια, όταν ήταν ευρωβουλευτής, είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης Χάρτας μαζί με άλλους συναδέλφους της.

«Δεν έχω πάρει ούτε μία δραχμή και δεν βρίσκομαι σε καμία διαπλοκή, ούτε συμμετέχω σε συνέδρια με έξοδα εταιρειών», είπε η κ. Μαλλιώρη. Γνωστοποποίησε ότι η συνεισφορά των δύο εταιρειών είναι η ανάληψη έκδοσης και μετάφρασης της Χάρτας, η οποία δεν έχει καμία νομική δεσμευτική ισχύ και δήλωσε ότι θα ζητήσει από ευρωβουλευτές να καταθέσουν σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου, όπως είπε η ίδια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Χάρτα.