Skip to main content

Αναγκαίο ένα σχέδιο βιωσιμότητας της χώρας κατά τον Τσίπρα

Η Ε.Ε ή θα αλλάξει ριζικά ή θα καταρρεύσει, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βιωσιμότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα αλλάξει ριζικά, ή θα καταρρεύσει», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βιωσιμότητας, που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τέσσερα άλφα: αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδιανομή του πλούτου, ανάπτυξη και απασχόληση.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η πορεία, που ακολουθείται από το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μας οδηγεί με ταχύτητα στην κατάρρευση της ευρωζώνης και ενδεχομένως στη διάλυση της ΕΕ, τουλάχιστον έτσι όπως υπήρξε έως σήμερα».

«Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα για το ευρώ, αλλά και για την ΕΕ», λέει, «είναι αν θα αλλάξει ριζικά, ή αν θα καταρρεύσει. Αν οδηγηθούμε στη δεύτερη εκδοχή, αυτή της κατάρρευσης, που θα σημάνει ταυτόχρονα και κοινωνική καταστροφή και χρεοκοπία, λίγη σημασία έχει με ποιο νόμισμα θα τη διαχειριστείς. Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι να αποτρέψουμε τη δεύτερη εκδοχή και να αγωνιστούμε για την πρώτη».

Σε ό,τι αφορά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι θα υπάρχει και του χρόνου, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος της αριστεράς απαιτεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή ενότητα της ριζοσπαστικής, οικολογικής και σοσιαλιστικής αριστεράς». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «με τις συνιστώσες χρειάζονται ξεκάθαρες συνεννοήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε για να ενώσει δυνάμεις κι όχι για να αποτελέσει πεδίο νέων διχασμών και διαιρέσεων. Οφείλουν όλοι, λοιπόν, να απαντήσουν αν τους ενδιαφέρει η ενότητα ή η ιδεολογική καθαρότητα».