Skip to main content

Αναγκαίες οι αλλαγές στην Παιδεία τονίζει η Διαμαντοπούλου

Τις βασικές πτυχές του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Τις βασικές πτυχές του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη «Καθημερινή», η κ. Διαμαντοπούλου «το σημερινό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων χρειάζεται αλλαγή. Υπάρχουν προβλήματα, από την οργάνωση της φύλαξης του ΑΕΙ μέχρι τον συνολικό σχεδιασμό κάθε ιδρύματος».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί, θα εκπροσωπούνται και οι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν και την αξιολόγηση του διδακτικού έργου, ενώ το ΑΕΙ θα επιλέγει και τις προσωπικότητες εκτός ιδρύματος που θα συμμετέχουν, χωρίς το υπουργείο να έχει καμιά ανάμειξη στη διαδικασία αυτή.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή πρύτανη, η υπουργός λέει ότι η Σύγκλητος θα είναι αυτή που θα επιλέγει τον πρύτανη του Ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς την ανάμειξη του υπουργείου.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τονίζει ότι θα υπάρχει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, που αφορά τη χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες λειτουργίες του ιδρύματος, και υπάρχει και η χρηματοδότηση, που θα δίνεται βάσει τους στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουν.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρεται και στην ευχέρεια αύξησης των μισθών των καθηγητών λέγοντας πως «προτείνεται πέρα από τον μισθό με την υπάρχουσα μορφή, να δίνεται η επιλογή στο ΑΕΙ να αυξήσει τις αμοιβές σε εκπαιδευτικούς που διακρίνονται και έχουν υψηλές επιδόσεις».

Σημειώνει ότι τα ΑΕΙ οφείλουν να διδάσκουν ήθος. «Πρέπει στα εκλεκτορικά σώματα να μπαίνει «αίμα» εκτός ΑΕΙ- από το εσωτερικό και το εξωτερικό- και οι καθηγητές να βρίσκονται σε μια συνεχή κρίση», προσθέτει.

Για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων Σχολών, ή Ιδρυμάτων, είπε ότι είναι αναγκαιότητα στα περισσότερα πανεπιστήμια. «Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να υπάρξει και συγχώνευση πανεπιστημίων, όταν στην ίδια περιφέρεια υπάρχουν πολλά», σημειώνει.

Για δε τη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων τονίζει πως το υπουργείο ζήτησε τις απόψεις των μαθητών για το συγκεκριμένο θέμα και οι απόψεις τους θα επηρεάσουν σημαντικά τη λήψη της τελικής απόφασης του υπουργείου.