Skip to main content

Αναγκαία η βοήθεια προς την Ελλάδα, λέει η Αυστρία

Την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνη υποστηρίζει η Αυστρία, όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.
«Η Αυστρία υποστηρίζει την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Επεσήμανε, δε, πως «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται, ώστε να παραμείνει σταθερό το ευρώ».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία και επιπλέον, ότι «δεν θα χρειάζεται μία χώρα να αναλαμβάνει να βοηθήσει μία άλλη με δάνεια». Είπε, επίσης, ότι αυτή η βοήθεια, «η οποία προφανώς είναι επιτακτικά αναγκαία, θα πρέπει να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα και αυτό είναι εφικτό, εάν ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, αντιδρώντας στην επιστολή που είχε λάβει από τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης, ανέφερε πως αναμενόταν το αίτημα της Ελλάδας για οικονομική στήριξη.

Όπως τόνισε ο κ. Πρελ, στην Αυστρία υπάρχει ήδη μία νομική βάση για υποστήριξη της Ελλάδας και η χώρα του μπορεί να δράσει αμέσως, αλλά «σημαντικό τώρα θα είναι να μην αμφισβητηθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Ελλάδας». Συμπλήρωσε ακόμη πως «εκτός αυτού, οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται στην Ελλάδα εξετάζοντας τη συγκεκριμένη μορφή της στήριξης, θα πρέπει να φροντίσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προϋποθέσεων για την οικονομική βοήθεια».

Ο Αυστριακός υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλους τους όρους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι για τον Αυστριακό φορολογούμενο δεν θα προκύψει κάποιο κόστος, καθώς, όπως σημείωσε, η βοήθεια θα είναι σε μορφή δανείων, που θα αποπληρωθούν με την καταβολή τόκων.