Skip to main content

Αναδεικνύεται ως κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων το Πεκίνο

Οι κινεζικές πόλεις, κυρίως το Πεκίνο και η Σαγκάη, εξελίσσονται σε ανταγωνιστές με τη στήριξη μιας ισχυρότατης πολιτικής βούλησης.

Μπορεί οι ΗΠΑ να παραμένουν το κέντρο των επενδυτικών κεφαλαίων που χρηματοδοτούν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, αλλά η από κάθε άποψη ανερχόμενη Κίνα, και κυρίως η πρωτεύουσά της Πεκίνο, είναι έτοιμη να τις ανταγωνιστεί και σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτήν την εκτίμηση καταλήγει ρεπορτάζ της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρείας συμβούλων KPMG.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εταιρεία, ποτέ έως τώρα το Πεκίνο δεν είχε φθάσει τόσο πολύ κοντά στο να γίνει η πρωτεύουσα της καινοτόμου και τολμηρής χρηματοδότησης. Τους τελευταίους 12 μήνες, 176 νεοφυείς επιχειρήσεις, εγκατεστημένες στην κινεζική πρωτεύουσα, άντλησαν 29 δισ. δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια. Οπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, το Σαν Φρανσίσκο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, 1.872 νεοφυείς εταιρείες, σχεδόν δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές στο Πεκίνο, χρηματοδοτήθηκαν από επενδυτικά κεφάλαια.

Οι κινεζικές πόλεις, κυρίως το Πεκίνο και η Σαγκάη, εξελίσσονται σε ανταγωνιστές με τη στήριξη μιας ισχυρότατης πολιτικής βούλησης. «Το Πεκίνο αναδύεται σε κυρίαρχη πόλη της Ασίας», τονίζει ο Τζορτζ Γκαμπαρίνι, ειδικός επί θεμάτων καινοτομίας και χρηματοδότησης στην KPMG. Ο ίδιος αναλυτής τονίζει ότι Πεκίνο και Σαγκάη ευνοούνται από τη γεωγραφική τους θέση αλλά και από την ισχυρή βούληση της πολιτικής εξουσίας, που επιδιώκει να τις μετατρέψει σε παγκόσμια κέντρα της τεχνολογίας. Υπογραμμίζει ειδικότερα ότι η Σαγκάη είναι έδρα της εταιρείας JD.com και το Πεκίνο έδρα της Didi Chuxing, και έτσι οι δύο κινεζικές πόλεις γίνονται σταδιακά πόλοι έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Γι’ αυτό και η γαλλική εφημερίδα μιλάει για νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις πρωτεύουσες του επενδυτικού ρίσκου.

Επικαλούμενη πάντοτε στοιχεία της KPMG, η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως γενικότερα στον κόσμο της τεχνολογίας «βρέχει δισεκατομμύρια» που επενδύονται σε διάφορες καινούργιες «Uber». Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται για την καινοτομία επένδυσαν το ποσό-ρεκόρ των 155 δισ. δολαρίων. Δεδομένου ότι το κέντρο αυτής της αγοράς παραμένουν οι ΗΠΑ, οι αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν περισσότερα από 87 δισ. δολ. από επενδυτές, ποσό κατά 15% αυξημένο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016. Το ποσό είναι, άλλωστε, διπλάσιο από τα 48 δισ. δολάρια που άντλησαν συνολικά οι νεοφυείς εταιρείες της Ασίας αλλά και τετραπλάσιο από τα μόλις 19 δισ. δολάρια που άντλησαν οι ευρωπαϊκές.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν, πάντως, ότι οι επενδυτές στην Ασία και στην Ευρώπη είναι πολύ επιλεκτικοί. Προκύπτει ότι επενδύουν μεγάλα ποσά σε έναν ολοένα και μικρότερο αριθμό εταιρειών. Ο αριθμός των εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν στην Ασία μειώθηκε κατά 36% τους τελευταίους μήνες και στην Ευρώπη κατά 26%. Κι όμως στην Ασία αυξάνονται τα ποσά που επενδύονται σε νεοφυείς εταιρείες.