Skip to main content

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας

Ποσό 10 εκατ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Ποσό  10.000.000 ευρώ θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Η σχετική πρόσκληση είναι έτοιμη και θα εκδοθεί άμεσα ενώ δικαιούχοι των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι οι φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 Στο πλαίσιο αυτό  πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ισόγεια αίθουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ενημερωτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων εν όψει της έκδοσης της πρόσκλησης. Στη σύσκεψη που οργανώθηκε από την Ενδιάμεση  Διαχειριστική  Αρχή της Περιφέρειας συμμετείχαν συγκεκριμένα εκπρόσωποι   υπηρεσιών του Υπουργείου όπως οι: ΙΓ ΕΠΚΑ, ΙΕ ΕΠΚΑ, ΛΔ ΕΠΚΑ,  7η ΕΒΑ, 19η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων  ΥΝΜΤΕ,  Εταιρία Παλαιοντολογίας –Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος,  Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στόχος των έργων που θα ενταχθούν είναι η  βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού και η σύνδεση με τις τουριστικές διαδρομές και την οικονομία καθώς επίσης η ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών  και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πράξεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και στην βελτίωση των υποδομών που θα αυξήσουν το βαθμό επισκεψιμότητας και το τουριστικό απόθεμα
Ειδικότερα επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν είναι οι ακόλουθες δράσεις:
•    Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων
•    Αποκατάσταση ιστορικών και βυζαντινών / μεταβυζαντινών μνημείων 
•    Ενοποίηση Πολιτιστικών Χώρων
Η υποβολή των προτάσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 19/04/2010.