Skip to main content

Αν. Ανδρεάδης: Ο τουρισμός άντεξε τα capital controls

Αισιόδοξος ότι ο τουρισμός μπορεί να πετύχει το στόχο αφίξεων και εσόδων για το 2015 μετά τα capital controls, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ο τουρισμός άντεξε την πίεση των κεφαλαιακών ελέγχων και των αρνητικών εξελίξεων και, αν και φαντάζει δύσκολο, μπορεί να πετύχει το στόχο αφίξεων και εσόδων για το 2015, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε πως η ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας οφείλεται πλέον πρωτίστως στις αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς – όπως είπε – ο εσωτερικός τουρισμός έχει «καταρρεύσει».

«Ο εσωτερικός τουρισμός αντανακλά την οικονομίας της χώρας», προσέθεσε, αποδίδοντας το πρόβλημα στη γενικότερη κακή συγκυρία, την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και στους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ προειδοποίησε πάντως πως το 2016 ο τουρισμός θα υποστεί την πίεση του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ και στη διαμονή, κι όχι μόνο στην εστίαση, επισημαίνοντας πως οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό προσφέρουν πακέτα που είναι ακόμα και 50% φθηνότερα όσον αφορά τη φορολογία.

«Το πακέτο [στην Ελλάδα] πηγαίνει στο 15 με 16% την ώρα που ο ανταγωνισμός είναι στο 8 με 10%», είπε, προειδοποιώντας πως από το επόμενο έτος ο τουρισμός θα βιώσει τις συνέπειες των αλλαγών.