Skip to main content

Ο Μπουτάρης και η ακύρωση της επίσκεψης Τσίπρα στο λιμάνι

Γιατί δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού ο Α' προβλήτας και η παραχώρησή του που ζητάει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η παραχώρηση του Α' προβλήτα θα ήταν το θέμα με το οποίο σχεδίαζε να ασχοληθεί ο Αλέξης Τσίπρας αύριο Πέμπτη, από το νεοσύστατο Γραφείο Πρωθυπουργού στην πόλη - είχε προγραμματίσει μάλιστα και σχετική επίσκεψη.

Ωστόσο ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού ανατράπηκε επειδή ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται εκτός τειχών, περνώντας λίγες ημέρες διακοπών στο ορεινό Νυμφαίο. 

Προφανώς η πρωθυπουργική έλευση στη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε για τον δήμαρχο αρκετό λόγο για να αλλάξει το πρόγραμμά του, ο οποίος, να το σημειώσουμε αυτό, είναι δύσκολο να μετακινηθεί στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και με τον χιονιά που αναμένεται να εκδηλωθεί από αύριο. Αλλά, χωρίς Μπουτάρη, που είναι ο άνθρωπος που έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης του 1ου προβλήτα στην πόλη και όχι στον ιδιώτη επενδυτή, συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν γίνεται.  

Ο Δήμος, σημειώνεται, επιμένει στην υλοποίηση των διαβεβαιώσεων που έλαβε στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, αν και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι δεν συζητείται η παραχώρηση του 1ου προβλήτα στον Δήμο αλλά ορισμένων κτηρίων που δεν είναι δεσμευμένα, είτε γιατί λειτουργούν ως μουσεία, είτε γιατί είναι μισθωμένα, είτε γιατί έχουν συγκεκριμένες χρήσεις.

Έτσι, συζητείται η παραχώρηση στον Δήμο των Αποθηκών Γ και Δ, του κτηρίου του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού όπως και των αιθουσών της άλλοτε στρατιωτικής διοίκησης, ενώ εξετάζεται η παραχώρηση του κτηρίου στο οποίο λειτούργησε η κινηματογραφική αίθουσα του Village.

 Eν τούτοις η πολύ μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον 1ο προβλήτα του Λιμανιού, αποσπά κάπως το ενδιαφέρον από το σημαντικό ζήτημα στην όλη υπόθεση που αφορά την ΟΛΘ Α.Ε. και που είναι η πώληση του 67% του ποσοστού του δημοσίου και οι πολλές καθυστερήσεις στην διαγωνιστική διαδικασία που σύμφωνα με έγκυρη πληροφορία της Voria.gr δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε στις 14 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Την παράταση την ζήτησαν υποψήφιοι αγοραστές, οι οποίοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι λόγος είναι η μορφή των κειμένων, που έτσι όπως είναι συνταγμένα δεν διευκολύνουν την υποβολή παρατηρήσεων επ΄αυτών. Επίσης, επιμένουν ότι οι καθυστερήσεις δεν συνδέονται με το ύψος των επενδύσεων που προτίθενται να κάνουν, όπως γράφουν δημοσιεύματα.

Βεβαίως, οι επενδύσεις που προτίθενται να κάνουν, σε σύγκριση με αυτές που έχουν εκτιμηθεί στο μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΛΘ, είναι όντως κατά πολύ μικρότερες. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα ήθελαν να αποσυνδεθούν τα προς εκτέλεση έργα από τα αρχικώς προϋπολογισμένα κόστη, γιατί, υποστηρίζουν, ότι το ύψος της επένδυσης στην οποία θα επιτύχουν να τα υλοποιήσουν είναι υπόθεση του επενδυτή, επιχείρημα που μερικώς μόνο ευσταθεί αφού οι μεγάλες αποκλίσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, αν δεν αλλάζει το αντικείμενο ενός έργου.