Skip to main content

Αμφιβολίες ΕΕ για τα οικονομικά στοιχεία της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αποστολή εμπειρογνωμόνων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας) στη Βουλγαρία, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κ
Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία οδηγεί στην αποστολή εμπειρογνωμόνων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) στη Βουλγαρία, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος, έχει δύο πτυχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέλου Αλταφάζ Τάρντιο.

Όπως διευκρίνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε, πρόσφατα, από τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με μια σημαντική αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί παραβίαση των προβλεπομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο η Βουλγαρία αναθεωρεί τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2010 (από έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό σε έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ), δεδομένου ότι το μακροοικονομικό σενάριο παραμένει ίδιο ή βελτιώθηκε, σε κάποιο βαθμό, στο διάστημα που μεσολάβησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, πρόσθεσε ο κ. Τάρντιο, ότι δεν είναι σε θέση να προβεί σε αξιόπιστη αξιολόγηση των σχεδίων της Βουλγαρίας για τον προϋπολογισμό του 2010, εξαιτίας αυτών των σοβαρών αλλαγών που έγιναν, το διάστημα που προηγήθηκε. Γι΄ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει στελέχη της Eurostat στη Βουλγαρία, πρόσθεσε ο κ. Τάρντιο.