Skip to main content

Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων στο δ' τρίμηνο

Οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ έγιναν ελαφρώς πιο αυστηροί κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014

Αμετάβλητα παρέμειναν το δ’ τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τα κριτήρια χορήγησης, οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ έγιναν ελαφρώς πιο αυστηροί κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του ιδίου έτους.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ ήταν ελαφρά μειωμένη, σε αντίθεση με τις θετικές προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μικρότερες ανάγκες των επιχειρήσεων τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για αγορές παγίων. Πάντως, η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να ανακάμψει κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το δ΄ τρίμηνο τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2015. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο τρίμηνο υπήρχε η προσδοκία ότι τα κριτήρια θα καθίσταντο κάπως πιο αυστηρά στην περίπτωση των καταναλωτικών δανείων.

Τα κριτήρια για όλα τα δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016.  Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2015, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016.