Skip to main content

Aμετάβλητα διατηρήθηκαν και πάλι τα επιτόκια της ΕΚΤ

Διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνεται, επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης, δεν καταγράφονται αλλαγές στο σκεπτικό της απόφασης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά νομισματικά μέτρα, το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε στα 60 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή και μετέπειτα, αν κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των διευκολυντικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία προσαρμογής του πληθωρισμού με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να επικοινωνήσει το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης.