Skip to main content

Άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού ΔΝΤ-ΕΕ βλέπει η Goldman Sachs

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας θα ζητήσει 18μηνο δάνε
Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας θα ζητήσει 18μηνο δάνειο ύψους 20- 25 δισ. ευρώ.

Σε επιστολή της επενδυτικής τράπεζας προς τους μεγάλους πελάτες της, που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στην Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν,  αναφέρεται ως αναπόφευκτη η χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Επιπλέον επισημαίνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια, για το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα, καθώς και για το αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο αμερικάνικος κολοσσός υποστηρίζει πως η χώρα μας θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου, πληρώνοντας επιτόκιο γύρω στο 3% στο ΔΝΤ και 4- 5% στην ΕΕ.

Η παραπάνω κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης θα σημάνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2011, τα οποία θα αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου προβλέπεται μείωση των μισθών 15- 20%, μεγάλη με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και περαιτέρω μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα εισέλθει σε περίοδο έντονης ανεργίας.

Ακόμη, η προσφυγή από μέρους της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση στην περαιτέρω σύσφιγξη της δημοσιονομικής της πολιτικής. «Τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης για το τρέχον διάστημα είναι αρκετά καλά, ωστόσο είναι πιθανόν να χρειαστεί κάποιος συντονισμός», τονίζει.

Επιπλέον, αναφέρεται στο γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε χθες ξανά το πακέτο των 28 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που φανερώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.