Skip to main content

Άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών ζητά η ΓΕΣΑΣΕ

Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μην φτάνουν από το χωράφι στο ράφι ακριβότερα, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγρ
Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μην φτάνουν από το χωράφι στο ράφι ακριβότερα ως και πέντε φορές, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), Γιώργος Γωνιωτάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της 23ης Agrotica.

Ο κ. Γωνιωτάκης πρόσθεσε πως μόνον τότε οι αγρότες θα μένουν στις δουλειές τους και δε θα στήνουν μπλόκα ανά την Ελλάδα, αλλά και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει χρήματα.

«Η επίλυση των θεσμικών ζητημάτων που θέτουμε θα είναι ευεργετική και για την Πολιτεία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και πρόσθεσε ότι με την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού θα μπει φρένο στο «υπερκέρδος» των μεσαζόντων, ενώ το κράτος, με τα πρόστιμα που «θα αναγκαστεί» να επιβάλλει, θα συγκεντρώσει και χρήματα.

Ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η συνομοσπονδία ζητά να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αποφάσεις, να υιοθετηθεί μια ενιαία πολιτική για όλες τις περιφέρειες της χώρας και να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλες τις καλλιέργειες.

Για τα χρέη των αγροτών, η συνομοσπονδία ζητάει το πάγωμά τους για τρία χρόνια και την υιοθέτηση ρύθμισης σε βάθος εικοσαετίας, με ευνοϊκούς όρους και ανάλογα με το ύψος των χρεών. Παράλληλα, ζητά να φτάσουν στο 20% η επιστροφή ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κόστος παραγωγής, αλλά και να καταργηθεί το ΕΤΑΚ για τους αγρότες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των καπνοπαραγωγών, τονίζοντας ότι είναι άδικο οι συγκεκριμένοι να χάσουν το 50% των επιδοτήσεων που λαμβάνουν από την ΕΕ και οι οποίες ανέρχονται σε 567 εκατομμύρια ευρώ.