Skip to main content

Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ για το γάλα ζητεί η Περιφέρεια

Στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της γαλακτοπαραγωγής. Δραματικές προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, για τα ζητήματα προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής και του ελληνικού γάλακτος, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε δεσμευτεί την προηγούμενη εβδομάδα από τις Σέρρες ότι επρόκειτο να φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο το κρίσιμο θέμα για την ελληνική οικονομία και την κτηνοτροφική παραγωγή, που ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι όπως είπε το 80% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας βρίσκεται στην περιοχή. Μάλιστα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ενώ εκλήθησαν, δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στρέφοντας τα πυρά του στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, την υπογραφή του οποίου φέρει η σχετική ΚΥΑ, παρότι ο ίδιος, όπως είπε, γνωρίζει τα θέματα της κτηνοτροφίας, προέρχεται από αγροτική περιοχή και διεκδίκησε το θώκο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η ελληνική κτηνοτροφία και ειδικά η γαλακτοπαραγωγή, «λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης για το θέμα» και πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε τα στοιχεία για τη δραματική κατάσταση στην γαλακτοπαραγωγή, την οποία επιδείνωσε η σχετική ΚΥΑ και τόνισε:

«Ως διοίκηση της ΠΚΜ ζητούμε:

-Την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ, που φέρει την υπογραφή των κ.κ. Μπόλαρη και Τσακαλώτου, και τη διασφάλιση με νομοθετική ρύθμιση ότι το ελληνικό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, για την προστασία τόσο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και κτηνοτροφίας, όσο και του διεθνούς brand name του ελληνικού γιαουρτιού.

Επίσης, για την προστασία των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών ζητούμε:

-Να καταργηθεί άμεσα η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση των ημερών ζωής του φρέσκου γάλακτος.

-Να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τη χορήγηση 200 ml γάλακτος ημερησίως σε όλους τους μαθητές των σχολείων.

-Να περιληφθεί το ελληνικό γάλα και το ελληνικό γιαούρτι στα 6 ευρώ που δίνονται ανά πρόσφυγα για τη διατροφή του στα κέντρα μετεγκατάστασης.

-Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (πετρέλαιο, επιτόκια, που είναι τριπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ κτλ.).

-Να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα της χώρας για τυχόν παράνομες εισαγωγές».

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Ταχματζίδης, χαρακτήρισε την ΚΥΑ «ταφόπλακα» για την ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος και σημείωσε ότι «ανοίγει την κερκόπορτα για αθρόες εισαγωγές γάλακτος».

Η αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθανάσιος Μπασδάνης, τόνισε ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για το γάλα «σε λίγο θα κλαίμε πάνω από τα συντρίμμια της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι είναι εύκολο να καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά «είναι αναγκαίο να υπάρξει μια μονάδα που θα αξιοποιεί μόνο εγχώριο φρέσκο γάλα στη λογική των ξεχωριστής ποιότητας ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, υπογράμμισε ότι πέρα από την αδράνεια της κυβέρνησης, η κύρια αιτία του προβλήματος είναι τα μνημονιακά νομοθετήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» (που ίδρυσε ο Μάρκος Μπόλαρης), Δημήτρης Μούρνος, υπερασπίστηκε τον κ. Μπόλαρη, ενώ τόνισε ότι «τα δεινά στην ελληνική κτηνοτροφία συσσώρευσαν οι πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζιώγας, πρότεινε τη δημιουργία κρατικών παραγωγικών μονάδων, με σκοπό οι εργαζόμενοι στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής να ενταχθούν σε αυτές και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες σε ποιοτικά προϊόντα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, τόνισε ότι πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, με προστιθέμενο όφελος για τη χώρα και πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτούν όλοι ότι ως κομμάτι της ΕΕ εφαρμόζουμε και τις πολιτικές της.

Ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για θέμα κεντρικής πολιτικής σημασίας, που προδιαγράφει σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές το άσχημο μέλλον για την αγελαδοτροφία της χώρας.

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, επισήμανε ότι εντός των μνημονίων δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση. Πρέπει να αμφισβητηθεί, είπε, ο πυρήνας των πολιτικών της ΕΕ, με πάλη και ανατροπή τους και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

Η εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.