Skip to main content

Άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία έλαβε ευρεία αποδοχή από μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου

Μετά το πρώτο σοκ από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη στελέχωση της διαστημικής υπηρεσίας, και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την διαστημική πολιτική.

«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με όρους μακροπρόθεσμους για την πορεία της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός, και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαστημική πολιτική, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία έλαβε ευρεία αποδοχή από μεγάλο μέρος του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, και ότι το νομοσχέδιο θα θέσει ψηλά τον πήχη. Σημείωσε, ότι ήδη από σήμερα αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις και ιδέες «για να κατακτήσουμε τους επιδιωκόμενους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα αυτονόητα βήματα που η χώρα όφειλε να είχε κάνει στον τομέα, καθώς είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτει διαστημικό Οργανισμό, την ώρα που έχει στο δυναμικό της λαμπρά επιστημονικά μυαλά και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό. «Θα είναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «για την Ελλάδα του μέλλοντος να μην έχει έναν τέτοιο διαστημικό Οργανισμό, καθώς διαθέτει και το επιστημονικό και το επιχειρηματικό εκτόπισμα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Παππάς, θα έχουμε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT3, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση πολλών εφαρμογών της διαστημικής επιστήμης σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την καθημερινή ζωή των πολιτών και φυσικά με το επιχειρείν. Δικός μας στόχος είναι να διασυνδεθεί αυτός ο διαστημικός οργανισμός με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη, συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενός ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ όλων των ερευνητικών φορέων και των αξιολογότατων Ελλήνων επιστημόνων που να πιστοποιεί την ελληνικότητα σπουδαίων επιτευγμάτων και στον τομέα της διαστημικής επιστήμης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΕΒΕΑ για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στον τομέα, προσθέτοντας ότι με συντονισμό και ενότητα δυνάμεων η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει.