Skip to main content

Άμεσα μέτρα για το μεταναστευτικό ζητά η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

«Είναι φιλότιμοι οι νησιώτες αλλά υπάρχει κόπωση (με το μεταναστευτικό)», δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό πρόβλημα έκρουσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Xριστιάνα Καλογήρου, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στο hot spot της Μοριάς στη Λέσβο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προειδοποίησε «οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες». «Είναι φιλότιμοι οι νησιώτες αλλά υπάρχει κόπωση (με το μεταναστευτικό)».

«Δεν μπορεί το Βόρειο Αιγαίο να σηκώσει μόνο του τόσο μεγάλο βάρος - ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί - η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» επισήμανε η περιφερειάρχης, θέτοντας θέμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών σε πρώτη φάση».

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος... 5.400 άνθρωποι είναι η δυναμικότητα των δομών στο Βόρειο Αιγαίο, και οι μετανάστες υπερβαίνουν του 10.600» τόνισε η περιφερειάρχης.

Όπως εξήγησε, καθημερινά φεύγουν για τα νησιά για την Τουρκία 50 με 60 μετανάστες, ενώ έρχονται 100 με 120, πράγμα που επιτείνει την ήδη άσχημη κατάσταση. «Είναι ανθρωπιστικό το θέμα, αλλά υπάρχει και επιβάρυνση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» σημείωσε η Χριστιάνα Καλογήρου.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στη Λέσβο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη σύσκεψη με απεσταλμένους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Ναυτιλίας.