Skip to main content

Αμερικανοί επιστήμονες:Παραγωγή ηλεκτρισμού από...δέντρα

Επιστήμονες με πειράματα προσπαθούν να τροφοδοτήσουν ηλεκτρικές συσκευές μέσω της τάσης που παράγουν τα δέντρα.
Στην αξιοποίηση των δέντρων ως πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος αποβλέπουν οι επιστήμονες με πειράματα που πραγματοποιούν. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του επιτεύγματος θα υπάρχει η δυνατότητα τόσο της φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών στον κορμό των δέντρων, όσο και και της παροχής ηλεκτρισμού σε δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, αναφέρει ο New Scientist.

Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, την περσινή χρονιά, υπό την καθοδήγηση  του Αντρέας Μερσίν τοποθέτησε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς λόγω της διαφοράς PH μεταξύ δέντρου και χώματος. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

Παράλληλα, ο  ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κατόπιν πειραμάτων, κατάφεραν να αυξήσουν με μια συσκευή ενίσχυσης την τάση που ένα δέντρο παράγει. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology».

Ο Πάρβιτς έχει την πεποίθηση πως στο μέλλον και κατόπιν της αναγκαίας βελτίωσης της τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές που θα τοποθετούνται στον κορμό τους. Παράλληλα οραματίζεται και άλλες χρήσεις όπως τη φόρτιση ακόμα και κινιητών.

Άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει εμπορική πατέντα για κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Από την εταιρία δοκιμάστηκε πιλοτικά φέτος και ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.