Skip to main content

Αμερικανικό πλοίο εισέβαλε στα χωρικά ύδατα νησιού που έφτιαξε η Κίνα

Πρόκειται για την πρώτη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ που αμφισβητεί την κυριότητα του Πεκίνου στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού προσχώρησε εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που οικοδόμησε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες, στην πρώτη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ που αμφισβητεί την κυριότητα του Πεκίνου στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το πλοίο USS Dewey έπλευσε κοντά στον ύφαλο Μίστσιφ στις νήσους Σπράτλι, που ανήκει σε μια σειρά νησίδων, υφάλων και σκοπέλων το νομικό καθεστώς των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών.

Η ονομαζόμενη επιχείρηση ελευθερίας διάπλου, που αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα, εκτελείται ενώ ο Τραμπ αποζητά τη συνεργασία του Πεκίνου για να περιοριστούν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα χωρικά ύδατα γενικά θεωρούνται ότι εκτείνονται έως τα 12 ναυτικά μίλια την ακτογραμμή ενός κράτους.