Skip to main content

Αμερικανική πολυεθνική εγκαθίσταται στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης

Δύο εταιρείες εξετάζουν την κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο Πάρκο Πληροφορικής. Μετά από χρόνια αδράνειας, εκδηλώνεται επενδυτική κινητικότητα.

Τον επόμενο μήνα μία μεγάλη, αμερικανική πολυεθνική εταιρεία του κλάδου της Πληροφορικής, εγκαθίσταται στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και μεταφέρει δραστηριότητες που αναπτύσσει σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας που αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Την παραπάνω δήλωση έκανε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» κ. Αντώνιος Γιαλαμαΐδης ο οποίος τόνισε ότι η Τεχνόπολη, δείχνει να αφήνει πίσω της τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης, όταν στην περίοδο 2012-2016 δεν υπήρχε επενδυτική κινητικότητα στο Πάρκο Πληροφορικής.

«Η πολυεθνική αυτή εταιρεία, η οποία εστιάζει στα business solutions,  θα εγκατασταθεί τον επόμενο μήνα σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ. Πρόκειται για εταιρεία που έχει ήδη παρουσία στη χώρα μας, τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη. Όμως πλέον, επεκτείνει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρει στην πόλη μας και στη Τεχνόπολη δραστηριότητες του εξωτερικού. Αρχικά, βάσει του σχεδιασμού της, θα απασχολεί 100 άτομα ενώ προβλέπεται αύξηση του προσωπικού στα 250 άτομα», είπε ο κ. Γιαλαμαΐδης προσθέτοντας:

«Υπάρχουν σήμερα άλλες δύο τουλάχιστον εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Τεχνόπολη, οι οποίες μάλιστα σκέπτονται την κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων, απόφαση που δεν έχουν ακόμη λάβει. Η μία για την ακρίβεια είναι εκπαιδευτικός φορέας και η άλλη εταιρεία ερευνητική».

Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν σε ανεξάρτητες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τρεις εταιρείες Πληροφορικής, oι Oktabit, Logismos και ΜLS, ενώ στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων φιλοξενούνται 17 νεοσυσταθείσες εταιρείες.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» σταδιακά εκδηλώνεται αυξημένη κινητικότητα καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη- με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα που διαθέτει- έχει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, με διαχρονική παρουσία στον κλάδο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα κλάδο έντασης γνώσης, όπως η Πληροφορική.

Επίσης, επισήμανε πως οι μεγάλοι του κλάδου διεθνώς έχουν συμφέρον να δραστηριοποιηθούν σε μία χώρα ενταγμένη στην Ε.Ε., δυτικής νοοτροπίας και τρόπου ζωής, όπου μπορούν να λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας και κοινωνικής ηρεμίας και σταθερότητας. Βεβαίως, υπάρχουν τα σημαντικά προβλήματα της υψηλής φορολογίας και των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών όπως και πολλά άλλα που συνδέονται με τη γραφειοκρατία και τον αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του δημοσίου.

Τέλος, ο κ. Γιαλαμαΐδης αναφέρθηκε στις πολύ επιτυχημένες «ημέρες καριέρας» που πλέον διοργανώνονται από τους φορείς του κλάδου, όπου δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις, γνωριμία που καταλήγει στην εξεύρεση απασχόλησης για πολλές δεκάδες επιστήμονες και ερευνητές.

Τα παραπάνω στοιχεία, έδωσε ο κ. Γιαλαμαΐδης στο περιθώριο του συνεδρίου ΚΑ- Business.