Skip to main content

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Πρωτοπορεί πάλι, με χαβιάρι από σαλιγκάρια

Κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Από τον Οκτώβριο 2016, τα μέλη της Ομάδας Εκτροφής Σαλιγκαριού του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έχουν ξεκινήσει κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό. Οι γεννήτορες αυτού του είδους γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων. Έως σήμερα, η συνολική παραγωγή αβγών έφθασε τα 510 γραμμάρια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε γυάλινα δοχεία των 30 γρ. σε φυσικά συντηρητικά.

Σύμφωνα με τη Σχολή, έχει ξεκινήσει έρευνα από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.