Skip to main content

Αμερικανική «απόβαση» μεγάλης αλυσίδας λιανικής στα σκαριά

Αποστολή της είναι να διερευνήσει το φορολογικό - κυρίως - καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, αναφορικά με τις ξένες εταιρίες.

Στέλεχος της νομικής υπηρεσίας μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας από το κομμάτι της λιανικής, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην χώρα μας.

Όπως πληροφορούμαστε από πηγή που συνομίλησε μαζί της, αποστολή της είναι να διερευνήσει το φορολογικό - κυρίως - καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, αναφορικά με τις ξένες εταιρίες. Στις συναντήσεις που κάνει, οι ερωτήσεις της είναι εξαιρετικά στοχευμένες, αν και οι απαντήσεις που η ίδια δίνει, όταν ερωτάται σχετικά, είναι μάλλον γενικές και αόριστες.

Πάντως, το ίδιο στέλεχος αποκλείει το ενδεχόμενο να έρθει η WallMart στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα. Βεβαίως, ακόμα και αν επρόκειτο να έρθει, δεν θα το παραδεχόταν, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εδώ παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους γίνεται στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ, που αυτές τις ημέρες εξελίσσεται. Δεν πρόκειται για μεγάλη αποστολή, ωστόσο κρίνεται – και είναι – εξαιρετικά ουσιαστική. Γι αυτό και το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της είναι μεγάλο.

Για την ιστορία, επίσης, να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να διοργανώσει κι άλλες τέτοιες αποστολές στην Ελλάδα, αρκεί, όπως διαμηνύθηκε να υπάρχει "έδαφος" προς συζήτηση.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει πρόθεση να είναι πολύπλευρη. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.