Skip to main content

Αμανατίδης: Η Ελλάδα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει διαβατήρια της ΠΓΔΜ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ελληνική πρακτική και τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αναληθή και υποβολιμαία.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πάγια πρακτική της μη αναγνώρισης των διαβατηρίων των Σκοπίων», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται το αντίθετο είναι αναληθή και ενδεχομένως υποβολιμαία.

«Ως προς τους πολίτες τρίτων χωρών, στα διαβατήρια των οποίων υπάρχει σφραγίδα της πΓΔΜ: Η σφραγίδα εισόδου/εξόδου μπαίνει σε φύλλο χάρτου, στις περιπτώσεις που τα διαβατήρια αυτά σφραγίστηκαν στο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές, η πρακτική αυτή δεν συνιστά επ’ ουδενί αναγνώριση της πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά συνδέεται με την προστασία ελληνικών συμφερόντων π.χ. στον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της προσέλκυσης τουριστών», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ελληνική πρακτική και επομένως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή συνδέεται δήθεν με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν συνδέονται ούτως ή άλλως με το ονοματολογικό», κατέληξε.