Skip to main content

Αλβανία:Ο TAP ολοκληρώνει την α' φάση αποκατάστασης οδών-γεφυρών(φωτο)

Αναβάθμιση περίπου 58 χλμ. οδών πρόσβασης, κατασκευή δύο νέων γεφυρών και ανακαίνιση 40 γεφυρών - Περίπου 200.000 θα επωφεληθούν

Στο τέλος του 2016, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Αλβανία, η οποία αφορούσε στην αναβάθμιση περίπου 58 χλμ. οδών πρόσβασης, την κατασκευή δύο νέων γεφυρών και την ανακαίνιση 40 γεφυρών. Οι εργασίες διήρκεσαν ενάμιση χρόνο και πραγματοποιήθηκαν από την κοινοπραξία που σχημάτισαν οι Gener 2 Sh.p.K και Sicilsaldo S.p.A.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αναβαθμισμένες οδικές υποδομές θα διευκολύνουν τη μεταφορά σωληναγωγών και εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού. Επίσης, θα συμβάλει στην ανάπτυξη γειτονικών τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων στις περιοχές της Κορυτσάς, του Μπεράτ και του Φιέρι. Περίπου 200.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τις αναβαθμισμένες υποδομές.

Οι εργασίες, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Περισσότεροι από 600 εργάτες απασχολήθηκαν κατά τη διαδικασία, 99% των οποίων ήταν Αλβανοί.

Ο Karl Roberts, Διευθυντής Έργου του TAP για την Αλβανία δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Παρά τη σύνθετη και δύσκολη μορφολογία, με ανυψώσεις που έπρεπε να γίνουν ακόμη και στα 1.800 μέτρα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και πρωτίστως σύμφωνα με τις πιο υψηλές προδιαγραφές.»

«Επίσης, είμαστε υπερήφανοι για τα ρεκόρ που σημειώσαμε για την Αλβανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ενισχύθηκαν γέφυρες χωρίς να διακοπεί η οδική κυκλοφορία, η πρώτη φορά που λατομεία και χώροι απόρριψης φυσικών υλών αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και ελήφθη τόση μέριμνα για τη διαφύλαξη, επίβλεψη και διάσωση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς» προσέθεσε ο κ. Roberts.

Η δεύτερη φάση οδικών αναβαθμίσεων, η οποία αφορά σε περίπου 120 χλμ. οδών, θα πραγματοποιηθεί από τον ανάδοχο του TAP για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή του Αγωγού Spiecapag.